Дянков обещал още пари за разкопки

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
797

Министърът на финансите Симеон Дянков е уверил археолозите,

работещи на хълма Трапезица във Велико Търново, че ще бъдат намерени необходимите средства за продължаване на разкопките и реставрация и консервация на обекта.

Обещанието на Дянков е предадено от министъра без портфейл Божидар Димитров пред агенция “Фокус”. Двамата са посетили Велико Търново, за да разгледат разкопките. Миналата седмица извънредно бяха отпуснати близо 900 хил. лв. за археологически обекти, от които Трапезица получи близо 100 хил. лв.

Присъствието на Дянков на обекта, Димитров обясни така: “С оглед на концепцията за културно-исторически туризъм, с която е натоварен  Дянков и други министри, и която трябва да бъде представена до октомври, беше важно той да се запознае с този обект, с оглед на държавно финансиране на по-нататъшните дейности”.

Било е установено, че е необходима сумата от 200 хил. – 300 хил. лева, за да бъдат завършени разкопките, и да започне частична консервация и реставрация на този паметник, за да бъде запазен от природните стихии, заяви още Димитров. Дянков вече беше пратен от премиера Бойко Борисов в Созопол, за да прецени какво ще е финансирането за разкопките на могила на един от островите до курорта.

“Дянков даде уверение, че парите ще бъдат намерени в най-скоро време и успокои археолозите, че ще може да продължат работата си и в следващите месеци”, каза още Божидар Димитров.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!