Брюксел смъмри Великобритания за пречки при гласуването на евроизборите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
105

Eвропейската комисия отправи критики към британското правителство заради пречките, които не позволиха на много граждани на ЕС да гласуват на изборите за Европейски парламент в Обединеното кралство, предаде Би Би Си.

 
Много избиратели от други държави членки, живеещи във Великобритания, бяха гневни, след като не успяха да гласуват на 23 май. В писмо до кабинета, видяно от Би Би Си, еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова каза, че тези избиратели са били изправени пред “редица пречки за участие”. Британското правителство казва, че е “предприело необходимите правни стъпки” преди вота.
В писмото от 21 юни Йоурова посочва, че Обединеното кралство “е задължено да спазва правото на гласуване на гражданите на ЕС и да предприема необходимите мерки, за да гарантира, че тези права на гласуване могат да бъдат ефективно упражнявани”. Отбелязва, че на евроизборите през 2014 г. “граждани на съюза (желаещи да гласуват във Великобритания) са се сблъскали със същите проблеми”. Освен това, допълва Йоурова, Обединеното кралство обеща да реши тези проблеми преди изборите през май 2019.
Еврокомисарят отбелязва, че британските власти са били изправени пред “практически предизвикателства” в организирането на изборите за Европейки парламент, тъй като страната се готвеше да излезе от ЕС на 29 март, но на 11 април лидерите на блока се съгласиха да удължат срока за Брекзит до 31 октомври.
Тя моли британското правителство да даде информация за препятствията, които гражданите на ЕС са срещнали, както и данни “за докладваните инциденти и подадените оплаквания”.
Във Великобритания живеят около 3.2 милиона граждани на останалите 27 държави членки, а приблизително 1.3 милиона британски граждани живеят в други страни от ЕС. За да гласуват във Великобритания, гражданите на ЕС трябваше да бъдат в избирателния списък и да са подали определен документ до местните власти до 7 май, заявявайки, че няма да гласуват в друга държава членка. Гражданите на Ирландия, Малта и Кипър можеха да гласуват във Великобритания без писмената декларация.
На изборите Партията на Брекзит на Найджъл Фараж спечели най-много гласове, следвана от Либералните демократи.
В отговор на кабинета до Би Би Си се посочва, че правителството е предприело всички необходими правни стъпки за подготовка за евроизборите, включително и във връзка с приемането на необходимото законодателството и финансите. Допълва се, че “приоритет на правителството беше да работи за напускане на Европейския съюз преди 23 май и така да не участва в европейските избори”.
Йоурова пояснява, че еврокомисията е получила “оплаквания директно от граждани”. Според писмото й в много случаи граждани на ЕС:
– не са били информирани, че националната процедура по регистрация се състои от две стъпки и изисква попълването на два формуляра;
– поискали са, но не са получили единия от формулярите от служителите по регистрацията;
– подали са въпросния формуляр, но той не е бил обработен и имената им не са били в избирателния списък;
– не са получили адекватен отговор, когато са се оплакали в секциите за това, че не са в списъците.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!