Брюксел и Лондон остават на косъм от сключването на сделка за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
192

Напредъкът обаче продължава да е застрашен от северноирландските съюзници на премиера Борис Джонсън в британския парламент

Снимка: Ройтерс

Великобритания и Европейския съюз са все по-близо до сключването на споразумение за Brexit. Напредъкът обаче продължава да е застрашен от северноирландските съюзници на премиера Борис Джонсън в британския парламент.

Преговорите, продължили до късните часове на вторник, ще бъдат подновени в сряда, съобщи европейски представител, цитиран от Bloomberg. От своя страна от Лондон заявиха, че диалогът е бил конструктивен и е постигнат напредък.

Постигането на споразумение с Брюксел е само първото предизвикателство пред Джонсън преди гарантирането на „систематичен“ Brexit. Неговото най-голямо предизвикателство е у дома, където трябва да убеди Демократичната юнионистка партия (ДЮП) – която подкрепя неговото правителство на малцинството, както и най-враждебно настроените представители на своята Консервативна партия, да подкрепят плана му.
В противен случай той рискува да повтори съдбата на своята предшественичка Тереза Мей, който постигна споразумение с Брюксел, но не можа да го „продаде“ в Лондон.

Този път, според представители на ЕС, премиерът няма да даде зелена светлина за сделка, освен ако не е сигурен, че юнионистите ще е подкрепят. Лидерът на партията Арлийн Фостър проведе близо 90-минутен разговор с Джонсън във вторник, след който тя публикува кратко изявление. В него тя посочи, че все още остават пролуки в позициите на политическите сили и е необходимо работата по тяхното запълване да продължи.

Според представители на блока Великобритания е направила някои по-значителни отстъпки през последните дни, за да си гарантира сключването на сделка. В това число влиза и приемането на митнически проверки между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания – нещо, срещу което юнионистите са категорично против.

И макар партията на Фостър да отговаря за едва десетима членове на парламента, някои от консерваторите на Джонсън заявиха, че биха подкрепили споразумение с Брюксел само ако то получи зелена светлина от ДЮП.

„Първоначалните знаци са, че постигаме напредък“, заяви ирландският премиер Лео Варадкар пред репортери в Дъблин. „Преговорите се движат в правилната посока“, допълни още той.

Въпреки преобладаващия оптимизъм, че краят на преговорите между Брюксел и Лондон ще завърши със споразумение, представителите на двете страни остават предпазливи в радостта си. В рамките на продължилите близо три години разговори, които започнаха през юли 2017 г., преговарящите са свикнали да се постига някакво разбирателство, което обаче впоследствие бива провалено от британския парламент, ДЮП или правителството в Лондон.

Борис Джонсън в момента се надява да представи сделката по време на специално заседание на Камарата на общините в събота, за да може да бъде спазен крайният срок за излизане от блока 31 октомври.

Но подсигуряването на подкрепата на юнионистите може да се окаже нелека задача, тъй като новото предложение за решаване на въпроса за ирландската граница все повече се доближава до т. нар. предпазен механизъм на Тереза Мей – мярка, която ще запази Северна Ирландия в рамките на европейския митнически съюз, за да се избегне необходимостта от гранични проверки.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!