Британците търсят по-големи имоти, продавачите искат по-високи цени

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
190

Офертните цени на жилищата на Острова са се повишили през септември с 5% спрямо година по-рано, което е най-силното нарастване от 2016 г.

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Подемът на британския жилищен пазар набира скорост този месец заради желанието на британците да разполагат с по-голяма площ за живот на фона на пандемията и данъчно облекчение при сделките. Това доведе до най-силния ръст на офертните цени от четири години, предаде Bloomberg.

Офертните цени на жилищата на Острова са се повишили през септември с 5% спрямо година по-рано, което е най-силното нарастване от същия месец на 2016 г., сочат данни на сайта за недвижими имоти Rightmove, публикувани в понеделник.

Най-големите повишения са регистрирани извън Лондон – в Йоркшир, централната област Мидлендс и Шотландия.

В национален мащаб цените са нараснали с 0,2% спрямо август до средно 319 996 паунда (415 хил. долара).

В условията на пандемия, която принуждава хората да прекарват повече време вкъщи, британците търсят да купят имоти с по-големи градини и дворове, повече спални и на по-голямо разстояние от централните градски райони.

“Появи се нова спешна необходимост от допълнително пространство при дистанционната работа от вкъщи”, коментира Тим Банистър, директор в Rightmove. “В началото на годината наличието на четвърта спалня беше по-скоро лукс за купувачите, които търсеха по-големи имоти, но вече се оформя като задължително условие “.

Въпреки тези текущи последствия от пандемията растящата безработица и изтичането на срока на данъчното облекчение при жилищни сделки се очаква да натежат върху цените в идните няколко месеца.

От Rightmove изчисляват, че са сключени с около 40% повече сделки в сравнение със същия период на миналата година. Продажбите на жилища с три и четири спални са нараснали над два пъти.

В контраст на тази тенденция обаче сделките в центъра на Лондон са намалели с 14% спрямо година по-рано.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!