ЕС иска газопровод между Туркменистан и Закавказието

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
709

Европейският съюз (ЕС) се опитва да убеди Туркменистан и Азербайджан да се договорят за изграждането на газопровод,

който да улесни вноса на каспийски газ за Европа и да намали енергийната зависимост на Стария континент от Русия, пише агенция Bloomberg, цитирана от Investor.bg.

Енергийният регулатор към ЕС е предложил проектодокумент, който може да бъде използван от двете страни за изграждането на поне един газопровод през Каспийско море, става ясно от копие на документа, получено от агенцията.ЕС, който търси начини да намали енергийната си зависимост от Русия, иска туркменски газ за газопровода Nabucco. Туркменистан, където чуждестранните инвестиции бяха на практика замразени до смъртта на местния диктатор Сапармурат Ниязов през 2006 г., изнася газ за Русия и Иран, а от миналата година откри газопровод и до Китай. Плановете за изграждането на газопреносна връзка през Каспийско море до този момент бяха осуетявани поради проблеми около неустановени морски граници и опозиция от страна на Русия и Иран.Битката е за 8,1 трлн. куб. м туркменски газколичество, достатъчно да задоволи потребностите на Германия за повече от век.„Без туркменски газ Набуко няма смисъл“, казва Александър Рар, експерт към Германския съвет за международни отношения в Берлин. „ЕС се опитва да построи тази тръба, но времето изтича, докато Туркменистан изнася все повече газ за Китай.“Според официалните власти в Азербайджан страната още не е получила конкретно предложение от Туркменистан. Баку потвърждава, че има готовност да предостави транзитен маршрут за туркменския газ. Туркменистан разполага с четвъртите по големина газови находища в света.Русия, от своя страна, иска Туркменистан и Казахстан да построят нов газопровод по бреговата линия на Каспийско море, за да контролира експорта на бившата съветска република. Иран предложи алтернативен планза изграждането на мрежа от маршрути за доставка и тръби, които биха превърнали страната в регионален център за износ на каспийски газ.Туркменистан изгражда газопровод с капацитет 30 млрд. кубически метра от основните находища на природен газ в Източен Туркменистан до каспийския бряг. Газопроводът е на стойност 2 млрд. долара и се очаква да бъде завършен през юни 2015 г.Проектът Nabucco е на стойност 7,9 млрд. евро и предвижда да свързва Турция с Австрия, като доставя газ за Европа от Закавказието, Средна Азия и Ирак.

.
Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!