Британският подход към цифровата валута: Oпасности и възможности под лупа

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
79

Във Великобритания се разглежда възможността за въвеждане на национална цифрова валута, но британските депутати предупреждават, че този процес трябва да се извършва с повишено внимание. В доклад на Комитета по финансите се подчертава, че въпреки потенциалните ползи, рисковете и несигурностите около цифровите валути остават значителни.

Банката на Англия и Министерството на финансите вече провеждат обществена консултация относно тази идея, като се стремят да формулират как би могла да изглежда такава система. Очаква се, че фазата на проектиране ще продължи до средата на десетилетието, като възможността за пускане на валутата е преди 2030 година.

Цифровите валути на централните банки (ЦВЦБ) се предвижда да се използват успоредно с традиционните пари в брой и банковите разплащателни средства, като не се очаква да ги заменят напълно. Важно е да се гарантира, че гражданите и бизнесът ще имат същата безопасност и сигурност, каквато имат със съществуващите финансови средства.

Депутатите от комисията по финансите изтъкнаха потенциалните ползи от въвеждането на ЦВЦБ, включително иновации в плащанията и подобряване на глобалната конкурентоспособност на Великобритания. Въпреки това, остават въпроси относно това дали положителните въздействия ще надвишат рисковете и разходите.

Докладът също така предупреждава за потенциалната проследимост на новата валута и възможността за злоупотреба с лични данни. Председателят на комитета Хариет Болдуин подчерта необходимостта от доказаните положителни страни на ЦВЦБ за икономиката, преди да се вземе решение за въвеждането на е-парите.

Около 130 страни по света вече проучват потенциала на ЦВЦБ, като 11 държави вече са стартирали подобни проекти, а 21 са в етап на пилотни внедрявания.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!