Британските работодатели планират увеличение на заплатите с 4% през следващата година, показва проучване

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
109

ЛОНДОН, 13 май (Ройтерс) – Британските работодатели очакват да повишат заплатите с 4% през следващите 12 месеца, същия процент като преди три месеца, според индустриално проучване в понеделник, което предполага, че бизнесите са по-малко склонни да поемат по-високи разходи за труд.

Чартърният институт за персонал и развитие (CIPD) посочва, че очакваните медианни увеличения на заплатите в частния сектор за следващите 12 месеца остават непроменени на 4%, докато очакванията в публичния сектор остават на 3%.

Инфлацията на потребителските цени във Великобритания се забави до 3.2% през март, а Английската централна банка (BoE) очаква тя да е спаднала още до около 2% през април след намаляване на регулираните цени на енергията.

„Въпреки че очакванията на работодателите за увеличения на заплатите остават над нивата преди пандемията, очакваме те да коригират плановете си за увеличения на заплатите през следващите месеци, тъй като инфлацията спада и пазарът на труда продължава да се забавя“, каза Джеймс Кокет, икономист на пазара на труда в CIPD.

Аналитичният център Resolution Foundation в отделен доклад в понеделник също заяви, че текущият растеж на инфлационно-коригираните заплати изглежда неустойчив.

„Ако производителността не се увеличи, растежът на заплатите ще изчезне, или увеличенията на заплатите просто ще се прехвърлят чрез по-високи цени и ще удължат нашите инфлационни проблеми“, каза Грег Туейтс, директор на изследванията в Resolution Foundation.

Проучване на BoE сред работодателите, публикувано в четвъртък, показа, че те очакват да повишат заплатите с 4.6% през следващата година, най-малкото увеличение от началото на проучването през май 2022 г.

Официалните данни за пазара на труда се очаква да покажат леко забавяне на растежа на заплатите във вторник. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозират, че редовните заплати ще се увеличат с 5.9% през март, малко под ръста от 6.0% през предходния месец.

Растежът на заплатите обикновено е по-бърз от растежа на договорените увеличения на заплатите във Великобритания, тъй като последните не включват печалбите, направени от работници, които се преместят на по-добре платени работни места.

Въпреки че Английската централна банка запази лихвените проценти на 16-годишен връх миналата седмица и сигнализира, че може да ги намали на следващата си среща през юни, тя все още внимателно наблюдава растежа на заплатите, който заплашва да увеличи инфлацията.

Сега BoE прогнозира растеж на заплатите от 5.25% за 2024 г., спрямо 4% прогноза през февруари.

Проучването на CIPD сред 2009 работодатели се проведе между 26 март и 18 април.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!