Британските медицински сестри започват първата си стачка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
86

Медицинските сестри от Националната здравна служба във Великобритания ще проведат в четвъртък първата си национална стачка, докато ожесточеният спор с правителството за заплащането увеличава натиска върху вече натоварените болници в един от най-напрегнатите периоди от годината, предаде “Ройтерс”.

Приблизително 100 хил. медицински сестри ще стачкуват в 76 болници и здравни центрове в четвъртък, отменяйки хиляди неспешни операции и десетки хиляди амбулаторни прегледи във финансираната от държавата Национална здравна служба (NHS) на Великобритания.
Страната е изправена пред вълна от стачни действия тази зима, парализиращи железопътната мрежа и пощенските услуги, а летищата се подготвят за нарушения на дейността по Коледа.

Инфлацията, която е над 10%, следвана от предложения за увеличаване на заплащането с около 4%, подклажда напрежението между синдикатите и работодателите.

Министърът на здравеопазването Стив Баркли каза, че работи в правителството и с медици извън публичния сектор, за да осигури достатъчно персонал, но изрази загриженост за риска, който стачките представляват за пациентите.

Баркли посочи, че пациентите трябва да продължат да търсят спешна медицинска помощ и да посещават прегледи, освен ако не им е казано да не го правят.

Стачните действия на медицинските сестри на 15 и 20 декември са безпрецедентни в 106-годишната история на техния синдикат, но Кралският колеж на медицинските сестри (RCN) заяви, че няма избор, тъй като работниците се борят да свързват двата края.

Медицинските сестри настояват за 19% увеличение на заплатите, като твърдят, че са претърпели десетилетие на съкращения и че ниското заплащане означава недостиг на персонал и несигурни грижи за пациентите. Правителството отказа да обсъжда заплащането.
Правителството в Шотландия избегна стачка на медицинските сестри, като проведе разговори за заплащането – резултат, на който RCN се надяваше в Англия, Уелс и Северна Ирландия, но Баркли не отстъпва.

Правителството каза, че не може да си позволи да плаща повече от предлаганите на медицинските сестри 4-5%, които бяха препоръчани от независим орган, и че допълнително увеличение на заплатите би означавало отнемане на пари от услугите на първа линия.

RCN обвини правителството във “войнственост” и заяви във вторник, че стачките все още могат да бъдат спрени, ако управляващите са готови да преговарят.

Някои области на лечение ще бъдат освободени от стачни действия, включително химиотерапия, диализа и интензивно лечение.

Проучвания преди стачката на медицинските сестри показаха, че мнозинството от британците подкрепят действията.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!