Британските компании искат да наемат още персонал

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
67

Работодателите в Кралството обаче се опасяват, че няма да намерят достатъчно на брой квалифицирани кадри

Снимка: Pixabay
Британските работодатели планират да наемат още персонал, въпреки че остават песимистично настроени за местната икономика в контекста на Brexit, пише Reuters.

Данните са от изследване на британска Конфедерация по набиране и наемане (REC), което макар да не показва знаци за отслабване на силния пазар на труда в Обединеното кралство, сочи, че на него продължава да има остър недостиг на квалифицирани кадри, особено в публичния сектор. Според доклада на Конфедерацията предложените от британското правителство ограничения за работниците от ЕС след Brexit биха задълбочили липсата на добре квалифицирани служители.

Засега британските компании имат все по-големи намерения за наемане на нови служители на постоянни трудови договори в кратко- и средносрочен план. Въпреки това икономистите продължават да следят за каквито и да било знаци, че работодателите може да ограничат наемането с наближаването на крайния срок за осъществяване на Brexit – 31 октомври.

Понижаването на безработицата във Великобритания до най-ниското ѝ равнище от средата на 70-години на миналия век насам помогна на страната през трите години след референдума за излизане от ЕС да надхвърли очакванията на повечето анализаторите. Според REC, въпреки че имат големи планове за наемане на нови служители, 46% от британските работодатели се опасяват, че няма да могат да намерят достатъчно на брой подходящи кандидати. Най-голямо е това притеснение сред фирмите за здравни и социални грижи.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!