Британските банки повишават лихвите, за да охладят бума на жилищното кредитиране

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
424

Кредиторите на Острова не смогват да обработят заявления за ипотечни кредити, докато купувачите опитват да се възползват от ваканцията от гербовия налог

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Банките във Великобритания преобръщат посоката на бизнеса с ипотечни кредити, като повишават лихвите по много нови жилищни заеми, тъй като не успяват да се справят с растящото търсене на кредити на процъфтяващия жилищен пазар след блокадата, пише Financial Times.

За разлика от ожесточената конкуренция през последните години сега кредиторите на Острова повишават лихвите, за да възпрат потенциални кредитополучатели, тъй като заради ограниченията вследствие на коронавируса много служители работят от вкъщи, което ограничава възможностите им да обработват заявления.

Временното освобождаване от гербов налог, което предлага спестяване на до 15 хил. паунда от данъка върху покупките, стимулира V-образното възстановяване на жилищния пазар от май насам. Купувачите бързат да придвижат сделките сега, за да могат да бъдат финализирани преди изтичането на 9-месечната ваканция на 31 март 2021 г.

Ръководител на една от най-големите ипотечни банки във Великобритания казва, че през последните дни банката получава над два пъти повече заявления за отпускане на жилищен кредит, отколкото обичайно може да обработи.

„Пазарът е оживен като до 2008 г., точно преди кредитната криза. След блокадата в края на май и през юни бяхме заети, като се върнахме към (обичайните) числа, но промяната с гербовия налог доведе до огромна настойчивост за закупуване на жилище“, казва ръководителят.

Миналата седмица Metro Bank временно спря регистрациите от нови брокери, желаещи да насочат клиенти към кредитора, за да може да обработи съществуващия си брой заявления. Главният изпълнителен директор на Metro Дан Фрумкин заяви: „Продължаваме да наблюдаваме изключително търсене на ипотечния пазар“.

Halifax, TSB, Nationwide, NatWest, Barclays и Строителните дружества на Йоркшир и Челси са сред кредиторите, които са повишили лихвите си през последните три седмици, въпреки че базовата лихва на Английската централна банка (АЦБ) остава на рекордно ниското си равнище от 0,1%.

Virgin Money повиши миналия четвъртък лихвите си по ипотечните кредити с по-нисък риск, където заемът е между 65% и 75% от стойността на имота, с 0,3 процентни пункта, а при ипотечните кредити, равняващи се на 85% от стойността на имота лихвите бяха вдигнати с 0,6 процентни пункта.

Миналия вторник Santander увеличи лихвите по някои от заемите си, равняващи се на 60%, 75% и 85% от стойността на имота с до 0,35 процентни пункта.

Арън Стрът, продуктов директор в ипотечния брокер Trinity Financial, казва, че кредиторите предприемат действия, за да избегнат опасността да се превърнат в най-евтината сделка на пазара.

Банките вече оттеглиха много от сделките си с ипотечни кредити с нисък депозит по-рано тази година, което нанесе удар на купувачите на първо жилище, тъй като те обичайно правят първоначална вноска, равняваща се на 5% до 10% от цената на жилището. Но сега са разширили обхвата на действията си по лихвите.

„Това, което беше значителен проблем за купувачите на първо жилище, сега ще започне да засяга и купувачи на всяко ниво на имотната стълбица“, смята Хинда Бхудиа, партньор в компанията Knight Frank Finance.

Тъй като търсенето расте, времето на кредиторите за обслужване намалява значително, отбелязва Андрю Монтлейк, управляващ директор в ипотечния брокер Coreco. „Те не обработват заявления поне две седмици след подаването им. Съществува притеснение, че приближавайки се към края на ваканцията от гербовия налог, много хора няма да успеят да осъществят сделките си навреме“, допълва той.

„Ако сте договорили лихва с кредитор, закрепете я в договор колкото е възможно по-бързо, защото няма гаранция, че тя ще е същата утре“, допълва Бхудиа.

Средните лихви по двегодишните ипотечни кредити с фиксирана лихва, равняващи се на 65% от стойността на имота и смятани за по-нискорискови, са нараснали от 1,66% на 1 юли до 1,96% на 22 октомври, сочат данни на финансовия сайт Moneyfacts. Лихвите по петгодишните ипотечни кредити с фиксирана лихва и равняващи се на 65% от стойността на имота са се повишили от 1,77% на 2,19% през същия период.

Повишаването на лихвите е най-често срещаният метод, с който кредиторите контролират обема на бизнеса, който приемат, но много от тях също така затягат критериите за отпускане на заеми, за да прецедят повече кредитополучателите, повишават минималните първоначални вноски, за да възпрат по-малки заявления за жилищен заем, или ограничават някои ипотеки до жилища, но не и апартаменти.

Най-ефективната, макар и драконовска тактика, е да изтеглят изцяло ипотечни продукти, както Santander направи миналата седмица за двегодишния си ипотечен кредит с фиксирана лихва, равняващ се на 85% от стойността на имота.

Повишаването на лихвите позволява на банките да отстъпят позиции в класациите за „най-добра покупка на ипотечен кредит“, но когато бъде приложено от всички кредитори, води до няколко вълни на увеличаване на лихвите. „Ако повишиш леко цените, за да излезеш от пазара, други ще заемат освободеното място. Проблемът в момента е, че всички правят едно и също“, казва Монтлейк.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!