Британски министри заплашват с оставка заради Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
563

Най-малко шестима представители на кабинета на Тереза Мей са готови да подадат оставка заради споровете около излизането на Великобритания от ЕС
Снимка: Ройтерс

Министри от правителството на премиера Тереза Мей заплашиха да подадат оставка на фона на споровете за Brexit, съобщава Ройтерс.
Най-малко шестима министри привърженици на оставането в Европейския съюз (ЕС) ще подадат оставка, ако Мей подкрепи варианта за твърд Brexit, който ще означава излизане на Великобритания от ЕС без споразумение.

От друга страна министрите, които настояват за излизане от ЕС, ще подадат оставка, ако премиерът подкрепи оставането на Обединеното кралство в митнически съюз с блока или участието му в изборите за Европейски парламент (ЕП) през май тази година.

Sunday Times цитира писмо на държавния министър по въпросите на имиграцията Керълайн Ноукс, според която сделката на Мей е мъртва, а отсъствието на Brexit е много по-добър вариант от пълния провал” на приемането на варианта на премиера за излизане от ЕС.

Вестник Daily Telegraph написа по-рано, че Тереза Мей има намерение през следващата седмица за четвърти път да внесе сделката си за гласуване в парламента. Изданието отбеляза, че ако и този път споразумението на Мей бъде отхвърлено, то тя ще свика предсрочни парламентарни избори.

През седмицата британският парламент отхвърли за трети път споразумението на Тереза Мей с Брюксел за излизането на Великобритания от ЕС.

Против сделката се обявиха 344 депутати, а 286 я подкрепиха.

След неуспешното гласуване според решението на ЕС от срещата на върха миналата седмица Великобритания трябва да напусне блока на 12 април. Страната би могла да поиска допълнително удължаване на крайната дата, но това ще означава, че тя ще трябва да се включи в европейските избори.

По статията работи: Аспарух Илиев
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!