Членовете на британския парламент продължават да вървят в различни посоки

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
312

Консерваторите не планират предсрочни парламентарни избори, докато лейбъристите обмислят нов вот на недоверие
Бившият лидер на Британската партия на независимостта Найджъл Фараж. Снимка: Ройтерс

Мнозинството от представителите на Консервативната партия във Великобритания, чийто лидер е премиерът Тереза Мей, настояват Кралството да се раздели с Европейския съюз (ЕС) без споразумение, въпреки че британският парламент вероятно ще се опита да намери вариант за „по-мек“ Brexit в понеделник – само няколко дни, след като за трети път отхвърли споразумението на Мей и Брюксел, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.
Заместник-председателят на Консервативната партия Джеймс Клевърли посочи, че торите не се подготвят за предсрочни парламентарни избори, тъй като подобен ход няма да бъде решение на патовата ситуация, а и има вероятност да доведе до “ненужно отлагане” на процеса.

Към момента следващите избори в Кралството са насрочени за 2022 г.

Според Лиса Нанди, която е представител на Лейбъристката партия, премиерът вече има твърдата подкрепа на торите и лейбъристите за „мек“ Brexit и би могла да спечели необходимата ѝ подкрепа за споразумението с Брюксел, стига да успее да обеди и центристите, настроени против процеса.

Нанди коментира и необходимостта премиерът да изготви план за оставане в митническия съюз на блока, който да бъде част от сделката ѝ с Брюксел, и чрез който да се регламентират бъдещите отношения между Кралството и ЕС. Според нея именно подобен ход би донесъл необходимото мнозинство за ратификацията на споразумението.

Лейбъристите виждат „силни аргументи“ за провеждането на нов референдум

Депутатът не лейбъристите Емили Торнбъри посочи, че има “силни аргументи” за ново допитване до народа в случай, че Великобритания иска да задвижи процеса.

Тя предупреди за вероятността лейбъристите да свикат и нов вот на недоверие на правителството на премиера Тереза Мей. Според Торнбъри лидерът на партията Джеръми Корбин “се опитва да обедини народа” за намирането на компромис, който да замени сделката на Мей, и Великобритания все пак да напусне блока без да има продължително отлагане на процеса.

По статията работи: Аспарух Илиев
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!