Британски кредитори се завръщат към високорисковите ипотеки

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
542

Yorkshire Building Society първа започва да предлага ипотеки до 95% от стойността на имота

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Британските кредитори се връщат към финансирането на 95% от стойността на имотите, след като Yorkshire Building Society съобщи, че възобновява тези ипотечни кредити и стана първият от топ десет кредитора във Великобритания, които предприемат тази стъпка, откакто финансовият министър Риши Сунак обяви програма за гарантиране на ипотечните кредити от правителството, пише Financial Times.

Accord Mortgages на Yorkshire, която отпуска кредити чрез ипотечни брокери, ще отвори врати от сряда за кандидати за заеми, равняващи се на 95% от стойността на имота.

„Смятаме, че моментът е подходящ и икономиката е добра за нас, за да се завърнем на пазара в този момент“, отбеляза управляващият директор на Accord Джеръми Дънком.

Той обаче уточни, че новите ипотечни кредити на Accord няма да бъдат предлагани чрез програмата на правителството за гарантиране на ипотечните кредити.

Дънком приветства програмата, като заяви, че кредиторът е обмислял дали да се присъедини към нея. „На този етап сме доволни, че можем да предлагаме кредити без правителствената програма… Тя ни дава увереност, че и други кредитори ще се присъединят към нас на пазара“, допълни той.

Ипотечните кредити, равняващи се на 95% от стойността на имота, на практика изчезнаха през 2020 г., тъй като кредиторите бяха обезпокоени от перспективите за намаляване на цените на жилищата и риска от спиране на плащанията в пандемията. От 391 сделки с финансиране на 95% от стойността на имота в началото на март 2020 г. броят им се срина до едва пет по-рано този месец, сочат данни на финансовия сайт Moneyfacts.

Финансовият министър Риши Сунак насърчи банките да се завърнат към сегмента на ипотечните кредити с малка първоначална вноска при представянето на бюджета си, като предложи държавна гаранция за част от заемите в случай на загуби. Водещите пет банки във Великобритания заявиха, че ще подкрепят инициативата. Правителството ще взема от кредиторите бизнес такса за всеки ипотечен кредит в програмата, разход, който Accord няма да поеме.

Новите ипотечни кредити на Accord са с петгодишна фиксирана лихва и лихвен процент от 3,99%. Те включват ограничения, които кредиторът определя като „предпазливи“. Само купувачите на първо жилище могат да кандидатстват. Заемът не трябва да надхвърля с повече от 4,49 пъти техните доходи. Максималният размер на кредита е 500 хил. паунда. Кредиторът изключва отпускането на ипотечни кредити за апартаменти и нови жилища.

Арън Стрът, продуктов директор на ипотечния брокер Trinity Finance, казва, че ипотечните кредити с ниска първоначална вноска са добре дошли, но лихвите са високи в сравнение с други пазари. „Има разлика от близо три процентни пункта между най-евтините кредити с двегодишна фиксирана лихва и тези кредити с първоначална вноска от 5%. Кредитополучателите ще платят бонус за достъп до най-ниските първоначални вноски“, отбелязва Стрът.

Yorkshire Building Society е деветият по големина ипотечен кредитор във Великобритания с обем на отпуснатите кредити от 7,8 млрд. паунда пред 2019 г., равняващи се на малко под 3% от пазара, сочат най-новите данни на UK Finance.

Марк Харис, главен изпълнителен директор на ипотечния брокер SPF Private Clients, похвали Yorkshire Building Society/Accord, че е първият значим кредитор, който се връща на пазара на ипотечни кредити до 95% от стойността на имота.

„Ще последват и други, независимо дали използват програмата на правителството за гарантиране на ипотечните кредити, или не… Когато повече кредитори започнат да предлагат ипотеки до 95% от стойността на имота, можем да очакваме цените на свой ред да намалеят“.

Accord предупреждава, че може да оттегли ипотечния кредит, ако търсенето се окаже твърде голямо за адекватното обслужване на клиентите. „Този продукт може да бъде оттеглен в относително кратък срок, но ще продължим да показваме намеренията си, когато е възможно“, отбелязват от компанията.

Заради пандемията много кредитори оттеглиха ипотечните кредити, равняващи се на 90% и на 95% от стойността на имота. Някои от тях, включително Accord, се завърнаха на пазара на ипотечни кредити до 90% от стойността на имота миналата година, но само със „светкавични продажби“, ограничаващи наличностите до периоди от едва един-два дни.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!