Британски депутати подготвят законопроект за нов референдум за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
832

За да се проведе допитването, обаче ще е нужно отлагане на излизането на Великобритания от ЕС
Снимка: БТА
Група проевропейски настроени британски депутати подготвят законопроект за нов референдум за Brexit в страната – този път дали да се приеме или отхвърли споразумението, договорено с ЕС. Около идеята за общественото допитване са се обедини народни представители и от управляващата Консервативна партия, и от опозиционната Лейбъристка партия, пише Business Insider.

Законопроектът се състои от две части. Първата от тях ще позволи на британската Изборна комисия да организира референдума, провеждайки консултации как да се формулира въпросът и решавайки какви да са основните агитационни кампании. Втората част пък е за провеждането на самия референдум.

Според поддръжниците на идеята за новото допитване, ако британските граждани отхвърлят договореното от премиера Тереза Мей споразумение с Брюксел, това ще даде аргумент на политиците в Лондон да отменят Brexit и Обединеното кралство да остане в ЕС. Те обаче отбелязват, че за да провеждането на референдума ще е необходимо отлагане на датата на отцепване на Острова от Блока, която засега е 29 март тази година.

Според депутатите зад идеята за новия референдум 175 от всички 650 техни колеги в Камарата на общините (Долната камара на парламента) подкрепят начинанието. Броят на поддръжниците би могъл да нарасне, тъй като Кралството е все по-близо да излезе от ЕС без никакво споразумение – ход, който би довел до големи гранични забавяния и икономически проблеми.

Днес е насрочено народните представители в Лондон да гласуват дали да подкрепят или отхвърлят споразумение на Мей с Брюксел, като очакванията са документът да бъде отхвърлен, тъй като депутатите и до днес не могат да се обединят какъв е най-добрият ход на Великобритания – споразумението, твърд Brexit или оставане в ЕС.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!