Британската икономика ще се възстанови най-бързо в G7 през 2022 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
283

Възстановяването на икономиката на Великобритания през 2022 година ще е по-бързо, отколкото в другите страни от Групата на седемте (G7). Това съобщава вестник Daily Telegraph, като се позовава на последните прогнози на големите световни банки и на Международния валутен фонд (МВФ). В Г7 влизат Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония, които заедно представляват около 65% от БВП в света.

Експертите на американската банка Goldman Sachs прогнозират, че през следващата година ръстът на БВП на Обединеното кралство ще е 4.8% в сравнение с 4.4% във Франция и в Италия, 4% в Германия и 3.5% в САЩ.

От британската банка HSBC обещават на кралството ръст на икономиката от 4.7% през 2022 година при 4.3% за Италия и Канада, 3.8% за САЩ и 3.5% за Германия. Ръст на британския БВП от 4.7% през следващата година очакват и от Международния валутен фонд.

Според сегашните прогнози, през 2021 година Великобритания ще покаже икономически ръст от 6.8-7% – по-висок, отколкото в другите страни от G7, с изключение на Франция, където прогнозират същия резултат.

Спадът в британската икономика през миналата година беше 9.9% и се оказа по-значителен, отколкото при останалите членове на неформалния клуб на най-силно развитите икономически държави. Както отбелязва Daily Telegraph, това отчасти е свързано с британската практика да се отчита приносът в икономиката на сферата на обществените услуги, докато статистиката в другите страни от G7 не отразява влиянието на този сектор в същата степен.

Изданието показва също така, че някои икономисти смятат да понижат прогнозите си за ръста на британската икономика през следващата година заради заболеваемостта от омикрон щама на коронавируса, който в средата на декември стана доминиращ в страната. От друга страна, един от най-високите в Европа показатели за реваксинация би могъл да позволи на кралството да избегне въвеждането на по-строги ограничителни мерки и така да се минимизират икономическите щети от поредната вълна на епидемията.
banker.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!