Британската икономика се сви с най-бързия темп от 7 месеца

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
137

В по-дългосрочен план се очаква стагнация, като Bloomberg Economics дори прогнозира плитка рецесия, която да започне по-късно тази година

Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Обединеното кралство е претърпяла най-голямото свиване от 7 месеца, след като влажното време е ограничило разходите, а стачките са се отразили на публичния сектор, което пък е изтрило растежа от предходния месец.

Брутният вътрешен продукт е намалял с 0,5% след като се увеличи с толкова през юни, според доклад на Бюрото за национална статистика от сряда. Икономистите очакваха свиване от 0,2%.

Данните увеличават доказателствата, че британската икономика губи импулса си поради рязкото вдигане на лихвените проценти. Това може да даде на Английската централна банка (АЦБ) храна за размисъл до следващото им заседание след месец, когато отново ще трябва да преценят дали да увеличат лихвите в опитите си да овладеят инфлацията.

„По-високите лихви и устойчивата инфлация оказват по-сериозно влияние върху икономиката,“ казва Нийл Бирел, главен инвестиционен директор в Premier Miton. “Всички погледи ще бъдат насочени към решението за лихвите на банката.”
Това е лоша новина за министър-председателя Риши Сунак, чиято Консервативна партия изостава значително от лейбъристката опозиция в проучванията на общественото мнение, а има вероятност през следващата година в страна да има общи избори. Финансовият министър Джеръми Хънт заяви, че Обединеното кралство се справя добре в сравнение с други държави.

“Има много поводи да сме уверени за бъдещето. Ние бяхме сред най-бързо възстановяващите се от пандемията в Г-7, а МВФ заяви, че в дългосрочен план ще растем по-бързо от Германия, Франция и Италия”, каза Хънт.

Паундът поевтиня след доклада и се търгуваше за 1,2458 долара. Паричните пазари са включили в оценките си повишението на лихвения процент с четвърт пункт до 5,5%, както и възможност за допълнително увеличение до края на годината. Въпреки това управителят на АЦБ Андрю Бейли намекна, че най-агресивният цикъл на повишения от 80-те години насам е почти завършен.

Основната причина за свиването на икономиката беше доминиращият сектор на услугите, който през юли спадна с 0,5%. Хладното и дъждовно време потисна продажбите на дребно през месеца. Производството беше намалено и поради напускането на работа на лекари, учители и служители на железниците в споровете им с правителството за заплащането.

“По-общата картина изглежда по-положителна, тъй като през последните три месеца икономиката расте в секторите на услугите, производството и строителството”, казва Дарън Морган, директор на отдела за икономическа статистика в Бюрото за национална статистика.

Активността в сектора на информацията и комуникациите също спадна през юли, особено в областта на компютърното програмиране и консултантските услуги, след три последователни месеца на растеж. Според бюрото стачките са възпрепятствали набирането на персонал, особено в Националната здравна служба. Влажното време е навредило на продажбите на дребно, строителството и заведенията за хранене на открито.

Спадът в здравеопазването, консултантските услуги и търговията на дребно се компенсира от голямото увеличение на развлекателните дейности, тъй като хората излизат навън. Секторът на изкуствата, отдиха и развлеченията нарасна с 6,6%, което е най-добрият ръст от май 2021 г. насам. В рамките на този сектор спортните, развлекателните и почивните дейности нараснаха с 12,4%, а творческите, художествените и развлекателните дейности – с 4,9%.
Други сектори също отчетоха спад. Индустриалното производство имаше най-голям принос за понижението на общото производство след силния растеж месец по-рано. Най-голям принос за спада имаше производството на изделия от каучук и пластмаси и други неметални минерални продукти, следвано от производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти.

В строителството домакинствата намалиха разходите за ремонт и поддръжка в знак, че инфлацията намалява доходите. Като цяло секторът се сви с 0,5%, главно поради спада в търсенето на частни жилища.

Наблюдава се и забавяне в сектора на жилищното строителство. Според Бюрото за национална статистика необичайно студеното и влажно време през юли може да е било виновник за това.

Данните от вторник показаха, че пазарът на труда, който се наблюдава отблизо от АЦБ за признаци на устойчива инфлация, се охлажда.
Последната оценка на БВП може да бъде ревизирана по-късно този месец, когато националната статистика ще публикува нови оценки, съответстващи на промените в “Синята книга”.

Тези промени пренаписват разказа за пандемията, като в края на 2021 г. икономиката е по-голяма, отколкото се смяташе преди, и е над нивата отпреди появата на пандемията. Те обаче не дадоха никакъв ориентир за това как се е справила икономиката оттогава насам – период на нарастваща инфлация и лихвени проценти.

Спадът в производството за юли до голяма степен беше заложен и може да не промени очакванията, че икономиката ще постигне скромен растеж през третото тримесечие като цяло. В по-дългосрочен план се очаква стагнация, като Bloomberg Economics дори прогнозира плитка рецесия, която да започне по-късно тази година, тъй като домакинствата се борят с рязкото нарастване на разходите по дълга.
bloombergtv.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!