Британската икономика отбелязва най-големия си спад от 300 години насам

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
171

При Брекзит без сделка икономиката ще спадне с допълнителни 2%, заяви финансовият министър Риши Сунак
Британският финансов министър Риши Сунак очерта плановете на правителството на Обединеното кралство за следващата година на фона на огромни щети за публичните финанси, причинени от пандемията на коронавируса. Пред депутатите той каза, че докато извънредната ситуация със здравеопазването все още не е приключила, икономическата извънредна ситуация едва сега започва.

Позовавайки се на прогнозите на OBR (Office for Budget Responsibility – Служба за бюджетна отговорност) в своето обръщение, Сунак каза, че икономиката ще се свие с 11,3% тази година, наричайки това най-големият спад за 300 години. Въпреки че растежът ще се завърне в идните години, икономическото производство ще се възстанови на нивата отпреди кризата до четвъртото тримесечие на 2022 г., а икономическите щети от Covid-19 вероятно ще бъдат трайни, обясни той.

Пандемията и отговорът на нея са причинили значително увеличение на заемите и дълга, каза Сунак. Заемите ще бъдат £394 млрд. (€441,8 млрд.) тази година, или 19% от БВП на страната, най-високото им ниво в историята на Великобритания в мирно време.

Дългът ще бъде 91,9% от БВП тази година, като ще се увеличи до 97,5% през 2025-26 г., каза още той. За сравнение, държавният дълг в еврозоната възлиза на 95,1% от БВП през второто тримесечие на 2020 г., според Евростат, статистическата агенция на ЕС.

Като изключи връщане към строги икономии, министърът даде повече подробности за плановете за разходи за обществени услуги и за борба с безработицата, след като вече обяви £4,3 млрд. (€4,82 млрд.) в програми за подпомагане за намиране на заетост. Безработицата ще нарасне до 7,5%, каза Сунак, преди да падне до 4,4% в края на 2024 г.

Правителството е похарчило £280 млрд. (€313,9 млрд.), за да преведе Великобритания през пандемията от коронавирус, добави той. Непосредственият приоритет е да се спасят животи и поминък, но ще има и инвестиции в болници, училища, инфраструктура, създаване на работни места и растеж на икономиката.

Финансовият министър обясни, че не може да има повсеместно покачване на заплатите в публичния сектор. Вместо това увеличението ще е насочено към най-нуждаещите се. Един милион медицински сестри и лекари в NHS (здравната служба на Обединеното кралство) ще получат увеличение на заплатите, каза той. Но увеличението ще бъде спряно в останалата част от публичния сектор.

Целта на правителството е да защити ниските доходи, добави той, казвайки, че 2,1 милиона най-ниско платени работници ще получат минимален ръст от £250 (€280). Това означава, че повечето служители от публичния сектор ще получат увеличение на заплатата, добави той.

В отделен доклад OBR заяви, че сценарий за Брекзит без сделка ще отнеме допълнителни 2% от БВП на страната. От Службата за бюджетна отговорност обясняват, че ако Великобритания търгува с ЕС при условията на Световната търговска организация (СТО), както би се случило, ако до края на преходния период (31 декември) не бъде постигната търговска сделка, ефектът ще „намали реалния БВП с още 2% през 2021 г.“

Финансовият министър потвърди още, че Великобритания ще се откаже от целта си да изразходва 0,7% от БВП за чуждестранна помощ. Делът ще бъде намален на 0,5% през следващата година. Изразходването на толкова много средства за международна помощ е трудно да бъде оправдано по време на „вътрешна фискална извънредна ситуация“ с толкова високи заеми, каза Сунак. По време на безпрецедентна криза правителството трябва да взима тежки решения, каза още той. Обединеното кралство все още е вторият най-голям донор на помощ в Г-7, обясни финансовият министър на Великобритания.
economy.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!