Brexit засегна и бизнеса на Джейми Оливър

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
776

Прочутият готвач затваря шест от ресторантите си във Великобритания
Снимка: архив Ройтерс
Известният британски готвач Джейми Оливър планира да затвори шест от своите италиански ресторанта във Великобритания, след като отслабването на паунда, свързано с решението на страната да излезе от Европейския съюз (ЕС) е увеличило разходите на заведенията, които вече не обслужват достатъчен брой хора, пише Bloomberg.
Ресторантите в Абърдийн, Ексетър, Челтнъм, Ричмънд, Тънбридж Уелс и Лондон ще затворят врати през първото тримесечие на годината, обяви говорителка на Оливър.
Новината е поредният сигнал за натиска, който оказва отслабването на паунда върху компаниите след решението за Brexit. Увеличаването на разходите за продукти, като италианския зехтин например, са направили ресторантите “доста неустойчиви”, твърди говорителката.
“Както знае всеки собственик на ресторант, това е труден пазар, а натискът след Brexit и неизвестностите го направиха още по-тежък”, посочва главният изпълнителен директор на компанията Саймън Благдън в изявление.
Ресторантите, които ще бъдат затворени, носят по-малко от 5% от продажбите на веригата и в тях работят под 5% от персонала. Компанията заяви, че ще потърси алтернативни позиции за 120-те души, които са засегнати от решението.
Оливър все още планира да отвори други 22 италиански ресторанта извън Великобритания през тази година, като добавя в списъка си с локации страни като Австралия, Бразилия и Русия. Освен това отваря два барбекю ресторанта в Обединеното кралство.
Иначе винаги веселият Джейми Оливър реагира остро на избора на британците да напуснат ЕС. Под хаштага #BuggerOffBoris в края на юни Оливър написа „Направете тъпия Борис премиер и ще ми писне. Ще се махна. Вярата ми ще рухне. Нека престанем да бъдем само зрители. Не можем да допуснем това“.
По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!