Божков: Готов съм да се върна, свидетелствах пред европрокуратурата

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
184

Бившият хазартен бос намеси в рекета срещу себе си и Валери Симеонов, Данаил Кирилов и Кирил Домусчиев

 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На 8 март хазартният бос с 18 обвинения Васил Божков е дал показания пред европейската прокуратура, а след това е дал сведения и пред дирекция на полицията. Това обяви самият Божков по време на онлайн пресконференция с журналисти.

Той не поясни къде и от колко прокурори е бил разпитан с мотива, че това е информация, която ще оповести, когато получи такова позволение от разследващите органи.

Божков коментира още, че не е знаел предварително за задържането на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, както и на бившия финансов министър Владислав Горанов и PR-а на ГЕРБ Севделина Арнаудова, за които бизнесменът твърди, че е бил рекетиран от тях. Той още веднъж посочи, че е получавал заплахи, че бизнесът му ще бъде унищожен, ако не изпълнява исканията им, както и че е предавал различни суми лично на Горанов и Арнаудова.

„Нямам нищо общо с всички действия, които протекоха в България. Подадох сигнал още преди две години“, посочи Божков, имайки предвид ареста за 24 часа през миналата седмица на тримата лица от ГЕРБ.

По думите му той е давал 20% от печалбата на компанията му на бившия финансов министър Владислав Горанов. Давал е и „джобни“ суми на Севделина Арнаудова по заповеди на самия Борисов. По думите му е предавал парите на ръка, а суми между 0,5 млн. и 1 млн. евро можело да се поберат в джобове на якета.

Божков допълни, че в неговия сигнал са намесени и още имена, сред които Валери Симеонов, Данаил Кирилов и Кирил Домусчиев. За Кирилов не спомена подробности, а за Симеонов твърди, че също е вземал под натиск пари от него. Бившият депутат освен това е оказал натиск над Божков с внесените от него промени за рекламите на хазартния бизнес в страната. По отношение на Домусчиев намиращият се в Дубай предприемач напомни, че е сключил под натиск незаконен договор за реклама с Нова Телевизия, която по онова време бе собственост на братя Домусчиеви. С тези пари те финансираха сделката по придобиването и можеха да издържат медията 10 години, каза Божков.

„Аз съм се оплакал, ако иска прокуратурата да разследва. Аз съм обвиняем по едни дела, по други съм се оплакал – да ги разследват всички. Гешев предварително ме направи престъпник”, каза още той.

Готов съм да се върна в България, ако прокуратурата махне червената тока в Интерпол, ще се върна още на следващия ден, заяви намиращият се в Дубай Божков. Той допълни още, че чака да бъде разпитан официално от българските разследващи власти.

Бизнесменът, срещу когото са повдигнати 19 обвинения за различни престъпления, напусна България през януари 2020 г., за да не бъде задържан, и живее в Обединените арабски емирства. Самият Божков твърди, че съдът там е отказал на българските власти да изпълни искането на неговата екстрадиция. Дружеството на Божков „Ню Геймс“, организирало лотарийни игри, съди България в Страсбург за претърпени вреди, след като дейността му беше прекратена.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева
Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!