Борис Джонсън влиза в преговорите за Brexit в опит да постигне напредък

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
32

Британският премиер ще разговаря в събота с председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Снимка: Bloomberg L.P.

Британският премиер Борис Джонсън ще вземе пряко участие в преговорите за Brexit за първи път от юни месец насам и ще проведе разговори в събота с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в опит да постигне търговско споразумение, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Днес трябва приключва последният кръг от насрочени преговори между Великобритания и Европейския съюз относно бъдещите им отношения в областта на търговията и сигурността. До този момент е постигнат само частичен напредък

„Премиерът ще разговаря с президента на ЕК фон дер Лайен утре следобед, за да направи равносметка на постигнатото до момента и да се обсъдят следващите стъпки”, заяви говорител на Борис Джонсън.
Главният говорител на ЕК Ерик Мамер потвърди в Twitter предстоящите виртуални разговoри между двамата лидери.

Докато официални длъжностни лица заявиха, че тази седмица не е постигнат окончателен пробив в преговорите, пряката намсеса на Джонсън се разглежда от Брюксел като положителна стъпка напред. ЕС желае от Джонсън да потвърди, че е готов да направи всичко възможно, за да постигне споразумение, което да позволи продължаване на преговорите през следващите дни.

Позициите на паунда спрямо долара отслабнаха и той се търгува на ниво от 1,2906 долара към 16:15 ч. българско време.

„ЕС е готов да сключи сделка“, заяви холандският премиер Марк Рюте пред репортери в Брюксел през изминалия ден. По негови думи сделката ще окаже позитивен ефект в отношенията с Обединентото кралство, ако се сключи преди края на годината, но “няма да се ангажира да посочи конкретна дата – колкото по-скоро, толкова по-добре“. Холандският премиер изказа тезата, че всички от 27-те са единодушни, че някъде около октомври би било хубаво да има вече подготвени поне общия план и подробностите по сделката.

Ако двете страни не успеят да постигнат търговско споразумение до края на годината, когато Великобритания напусне единния пазар и митническия съюз на ЕС, милиони потребители и компании ще понесат разходите за нарушаването на тарифи и квоти на стоки.

Великобритания и ЕС все още имат неразбирателства по основните точки, които доминират преговорите, откакто започнаха преди седем месеца. ЕС иска гаранции за равни условия за бизнеса, включително за това как британското правителство ще разпределя държавна помощ. Същевременно Брюксел заявява, че все още е налице противоречието относно изчисляването на риболовните квоти за европейски лодки в британски води.

Отказът на ЕС от компромисите, предложени в началото на седмицата, не намали оптимизма на британските дипломати през последните дни.

„Със сигурност сме ангажирани да продължим да работим конструктивно за постигане на споразумение с ЕС“, заяви говорителят на британския премиер Джеймс Слак пред репортери в четвъртък.

Макар преговарящите от страна на ЕС не споделят напълно оптимизма на британските им колеги, те са успокоени от очевидната подновена готовност на Обединеното кралство да направи потенциални отсъпки на масата на преговори.

И все пак това, което усложнява дискусиите, е заплахата на Джонсън да наруши международното право чрез едностранно пренаписване на части от споразумението за оттегляне. В четвъртък ЕС започна първата фаза на съдебно производство срещу Великобритания, обвинявайки страната в нарушение на принципите на добрата воля.

Докато длъжностните лица се опитват да държат този въпрос встрани от дискусиите на Фрост и Барние, ЕС притиска Обединеното кралство да се ангажира с ясен, правно обвързващ механизъм за разрешаване на всякакви спорове между двете страни, особено по въпроса за държавната помощ.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!