Борис Джонсън: Нова национална карантина би била катастрофа, но не е изключена

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1210

Снимка: БГНЕС
Британският премиер Борис Джонсън беше категоричен, че поредното блокиране в цялата страна би било “катастрофа”, но допълни, че правителството не може да изключи тази възможност на фона на повишаващите се случаи на коронавирус, съобщава Би Би Си.

Той се противопостави на ново, дори само за кратко въвеждане на блокада в цяла Великобритания заради пандемията, но заяви, че не изключва подобна мярка, съобщава Ройтерс.

С бързо нарастващите случаи на Covid-19 британското правителство избра тази седмица тристепенна система от местни мерки. Районът на Ливърпул стана първата част на страната с най-високата степен, която изисква барове, спортни зали и други бизнеси да бъдат затворени, може би дори с месеци.

По-голямата част от страната е на най-ниското ниво – средно – но милиони хора в Северния район и в този на Мидланд са изправени пред допълнителни ограничения на домакинствата.

Училищата, услугите с близък контакт и всички търговски обекти ще останат отворени съгласно основните мерки, дори в най-строгите райони.

Междувременно в Северна Ирландия училищата ще бъдат затворени от понеделник, а кръчмите и ресторантите са изправени пред нови ограничения в петък.

Джонсън заяви, че ще се придържа към този локализиран подход в отговор на искането на опозиционния лидер Киър Стармър за временно блокиране на национално ниво.

“Целият смисъл е да се възползваме от този момент сега, за да избегнем страданието от поредно блокиране на национално ниво“, каза Джонсън пред британския парламент в сряда. “Ще го направим – и не изключвам нищо, разбира се, в борбата с вируса – но ще го направим с местния, регионалния подход, който може да намали вирусната зараза и ако този подход се прилага правилно”.

Критиците на британското правителство твърдят, че краткото и рязко блокиране в цялата страна може да бъде по-ефективно от локалните мерки и би разпределило по-справедливо икономическата тежест.

Лидерът на Лейбъристите призова вчера за обща национална блокада за 2-3 седмици, което беше подкрепено днес от проучване на някои от научните съветници на премиера Борис Джонсън, което установи, че подобен ход може да спаси хиляди човешки животи.
tribune.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!