Болтън: САЩ искат Великобритания да напусне ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
167

Това ще укрепи НАТО, смята съветникът по националната сигурност на Тръмп
Съветникът на Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън. Снимка: Ройтерс

САЩ искат Великобритания да напусне Европейския съюз, защото това ще укрепи военния съюз НАТО и ще покаже уважение към резултата от референдума през 2016 г., заяви съветникът на американския президент Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, предава Ройтерс.

„Предпочитанието на САЩ е Великобритания да изпълни това, което поискаха хората и да напусне ЕС. Това е урок за всеки в триумфа на демокрацията“, каза Болтън в интервю за британския вестник Daily Telegraph.
„Мисля, че ще ни бъде от особена полза в НАТО да имаме още една силна и независима страна, която ще помогне на НАТО да бъде по-ефективна“, допълни той.
В отговор на въпрос за Brexit Болтън каза пред журналисти в Лондон, че САЩ са постигнали успех, обявявайки собствената си независимост от Обединеното кралство.

Междувременно британският външен министър Джереми Хънт, който е и претендент за премиерския пост, заяви, че Великобритания не трябва да възприема “много твърд подход” към евентуални бъдещи преговори за Brexit, тъй като това може да предизвика сходен отговор от Европейския съюз.
“Необходимо е да осигурим Brexit и моята работа е да гарантирам да имаме дебати как да направим това”, каза Хънт в интервю за Би Би Си.

Той заяви, че се надява да не се налага да избира Brexit без сделка като цена за излизане от ЕС, пише БТА.

“Трябва да оставим като възможност варианта без сделка. Аз давам ясно да се разбере, че ако в крайна сметка се стигне до избор между това да няма сделка или да няма Brexit и може да се избира само едно от тези две неща, бих избрал да няма сделка, но не искам да правя подобен избор”, каза Хънт.

По-рано той е казвал, че ако стане премиер, по-скоро би отложил излизането на Великобритания от ЕС след крайния срок на 31 октомври, отколкото да се опитва да наложи в парламента Brexit без сделка, което може да доведе до национални избори.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!