Могерини: Решението на Великобритания да напусне ЕС подкопава влиянието ѝ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
95

Същевременно глобалната сила на блока не е засегната от случващото се, допълва Могерини
Снимка: Архив Ройтерс

Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) подкопава нейното собствено влияние върху света, без да накърнява възможността на блока да упражнява глобална сила, твърди топ допломат от ЕС, цитиран от Bloomberg.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини направи този коментар по време на форум за сигурност в Сингапур само няколко дни след изборите за Европейски парламент. Във Великобритания както управляващите консерватори, така и основната опозиционна Лейбъристка партия записаха най-лошите си резултати от десетилетия.

“Опасявам се, че ефектът е по-скоро върху Обединеното кралство, околкото върху останалата част от съюза”, коментира Могерини по време на Shangri-La Dialogue, ежегоден форум, който се фокусира върху въпросите по отбраната в Азия. “Виждам и съжалявам, че това отслабва ролята на Великобритания в света, но мисля, че не засяга тази на Европейския съюз”.
Великобритания има срок да напусне блока до 31 октомври. Премиерът Тереза Мей ще се оттегли от поста си през юни, поставяйки отново всички форми на Brexit на масата, като част от тях са смятани за по-вредни в икономически план от други.
Въпреки че Brexit разтърси британската икономика и накара някои международни компании да прехвърлят производството си в други страни, Могерини твърди, че страната е “съдействаща членка по отношение на международните проблеми и тези със сигурността”.

Британският държавен секретар по отбраната Пени Мордаун се опита да успокои участниците в събитието, като каза, че Великобритания остава надежден партньор, ангажиран с дългогодишната си роля в поддържането на сигурността и защитата на ценности като правата на човека.

По статията работи: Елена Кирилова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!