Бивш британски министър търси начин да блокира възможността за твърд Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
91

Филип Хамънд преговаря с лейбъристите за противопоставяне на идеята за излизане от ЕС без споразумение

Филип Хамънд. Снимка: Ройтерс

Бившият британски министър на финансите Филип Хамънд, който напусна поста си тази седмица след като Борис Джонсън стана премиер, води тайни преговори за спиране на евентуален Brexit без споразумение с опозиционната Лейбъристка партия, предаде Ройтерс, цитирайки The Observer.
Хамънд отдавна се противопоставя на напускането на ЕС без преходно споразумение, което да смекчи икономическия шок. Според статия, публикувана вчера от The Observer, той се е срещнал с говорителя на лейбъристите по въпросите на Brexit Киър Стармър, след като е подал оставката си. Двамата са се споразумели да работят с други високопоставени депутати, включително бившият министър от Консервативната партия Оливър Летуин, за да обсъдят как да използват гласовете в парламента, за да блокират евентуален Brexit без споразумение.

Стармър заяви пред вестника, че е ясно в каква посока се движи консервативното правителство на Борис Джонсън. “Така че е по-важно от всякога да изградим силен съюз между двете партии, за да попречим на Brexit без споразумение”, добави опозиционният депутат.

Джонсън заявява, че иска да сключи с ЕС ново споразумение за Brexit, но ако трябва е готов да изведе Великобритания от съюза на 31 октомври и без да има постигнат договор. Премиерът не изключва и възможността да прекъсне работата на парламента, ако депутатите заплашат да блокират напускането без споразумение, припомня Ройтерс.

/БТА/

По статията работи: Аспарух Илиев
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!