Биткойнът достигна нов исторически връх от над 51 хил. долара

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
107

60-дневната волатилност на дигиталната валута е най-високата от май миналата година

Снимка: Bloomberg

Невероятното рали на биткойна не показва признаци на отслабване, след като монетата за първи път прескочи границата от 51 000 долара, съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута поскъпна с почти 6% в сряда до около 51 431 долара след петкратен скок през последната година. Криптоиндексът Bloomberg Galaxy достигна рекорд.

Към 12:53 часа българско време цената на биткойн се повишава с 4,6% до 51 277,4 долара.

Ралито на биткойна привлича все по-голямо внимание, особено след неотдавнашната покупка на Tesla Inc. за 1,5 милиарда долара. MicroStrategy Inc. заяви във вторник, че ще продаде конвертируеми облигации за 600 млн. долара и ще използва приходите за закупуване на повече от криптовалутата.
Решението на MicroStrategy е „предупредителен знак, ако някога е имало такъв, че нещата излизат извън контрол в криптосвета“, коментира Джефри Халей, старши пазарен анализатор в Oanda Asia Pacific.

Други застъпват различна гледна точка, твърдейки, че търсенето от институционални инвеститори и компании ще се разширява, което води до по-нататъшни покачвания на цената.

„Има редица причини, поради които биткойнът се покачва, но това, което се откроява най-много, е тенденцията, на която даде ход MicroStrategy и Tesla популяризира – попълването на баланса с биткойн, за да се предпази от инфлацията“, каза Николас Пелеканос, ръководител на търговията в NEM.

Анализаторите на JPMorgan Chase & Co. заявиха, че волатилността на биткойна трябва да се успокои, за да се предотврати края на ралито. Други коментатори предвиждат манията да приключи със срив, подобен на този през 2017 г.

60-дневната волатилност на дигиталната валута е най-високата от май миналата година, макар че все още е под нивата, наблюдавани около пика на последния ú бум преди три години.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!