Биткойн изпраща успешна година

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
65

Няма гаранция, че ръстът в цената на криптовалутата не е балон, но много инвеститори смятат, че рискът си заслужава

Снимка: Bloomberg Creative Photos

2020 г. беше тежка година, но не и за биткойн, пише Quartz.

Криптовалутата поскъпва с над 200% през тази година и се представя устойчиво през последните няколко месеца. Към 24 декември цената на един биткойн достигна около 23 300 долара. Само 90 дни по-рано един биткойн струваше малко над 10 хил. долара.
За мнозина скорошните ръстове в цената на биткойн са повторение на случилото се през зимата на 2017 г., когато криптовалутата поскъпна до рекордните за онова време малко над 19 700 долара преди стойността ѝ да се срине с 30%. Някои инвеститори вече очакват нова драстична корекция.
Междувременно поддръжниците на биткойн посочват, че ръстовете на цената му от 2020 г. са различни, най-вече поради настоящите купувачи на криптовалутата. Преди три години ентусиазмът за дигитални валути беше задвижван от ритейн инвеститорите. Този път някои от основните институционални инвеститори също решиха да се включат на пазара.

През май Пол Тюдор Джоунс, милиардерът управител и основател на хедж фонда Tudor Investment Company, привлече вниманието на трейдърите с покупката си на биткойн. Джоунс всъщност стъпи на пазара за втори път. През 2017 г. неговият фонд купуваше и продаваше биткойн, като излезе от пазара в момент, в които цените на актива достигнаха рекордни стойности, предаде по-рано Bloomberg.

“Най-убедителният аргумент за притежанието на биткойн е задаващата се дигитализация на валутите навсякъде, ускорена от Covid-19”, заяви Джоунс.

Други значими събития за биткойн през 2020 г. са свързани с действията на познати брандове, които привлякоха интереса на индивидуалните инвеститори.
Paypal обяви, че ще позволи на потребителите си да купуват и продават биткойн на нейния сайт през октомври, следвайки компанията за плащания Square и платформата за търговия Robinhood, които навлязоха на пазара на криптовалути преди две години.

След това, в началото на декември, Visa обедини усилията си с BlockFi, за да пусне кредитна карта, която възнаграждава клиентите с биткойн.

Нито един от тези фактори не гарантира, че ръстът в цената на биткойн не е балон и че няма да последва скорошно понижение. Зад всеки купувач, който твърди, че биткойн може да поскъпне до 100 хил. или 400 хил. долара има няколко други уважавани инвеститори, банкери и икономисти, които посочват, че криптовалутите не струват толкова.

Големите компании, които могат да си позволят да рискуват, може и да се насочват към криптовалути, но това все още е една от най-рисковите инвестиции. Дори Джоунс я определя като “велика спекулация”.

По статията работи: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!