Безпрецедентен мигрантски натиск, агресията нараства

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
103

Росица Димитрова: Изправени сме пред нещо, на което досега Европа не е била свидетел

Снимка: архив, БГНЕС

Мигрантският натиск е безпрецедентен, това го казваме не само ние в България.

Агресията на желаещите да преминат незаконно границата ни нараства, те хвърлят камъни по нашите будки и съоръжения, не спират на стоп палки, когато ги преследват. Това заяви по Нова телевизия директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Росица Димитрова.

По данни на европейската агенция за гранична и брегова охрана ФРОНТЕКС от началото на тази година до месец септември 100% са задържаните незаконни мигранти във всички страни от Европейския съюз – от Италия, България и Гърция до най-северните страни, обясни тя. Ние сме изправени пред нещо, на което към настоящия момент Европа не е била свидетел, посочи Росица Димитрова.

Тя съобщи, че предотвратените опити на българо-турската граница за една седмица през месец септември се равняват на предотвратените опити за преминаване през цялата 2020 година. Предотвратените опити през българо-турската граница само за миналата седмица са повече, отколкото предотвратените опити през цялата 2019 година.

„Техниката беше сериозен проблем, през последните три месеца осигурихме средства за резервни части, командировахме служители монтьори от областните дирекции да ремонтират колите, които работят 24/7, които са от 2019 година, с помощта на колегите от министерствата на отбраната и земеделието оправяме както съоръжението, така и пътищата в района. Включихме още коли и хора от министерството на земеделието – от горските стопанства, които да патрулират“, уточни Росица Димитрова.

За случая с убийството на български полицай на българо-турската граница тя коментира, че това, което се е случило е неочаквано, защото мигрантите обичайно се крият от граничните служители, тъй като знаят, че ако ги забележат, няма да могат да преминат.

„На първия оглед на местопрестъплението, на който и аз присъствах, е направено всичко необходимо, както от разследващия полицай, така и от колегите от криминалистичната лаборатория от Областната дирекция на МВР в Ямбол. Досъдебното производство вече се води от следовател под надзор на прокурор от страна на България. Имаме уверението на турската страна, която още в нощта на инцидента заяви категорично подкрепа и че ще направи всичко необходимо да се задържат извършителите, да се докаже това злодеяние, така че те да получат заслужени присъди“, посочи главен комисар Росица Димитрова.

По публикацията работи: Елка Василева
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!