Без лесни връзки с банковата система крипто платформите губят привлекателност

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
135

Регулаторите няма да приветстват поток от анонимни пари от безконтролни дигитални борси

Хонконгската борса за дигитални активи. Снимка: Bloomberg

Какъв е смисълът да направите удар с биткойна, ако не можете да похарчите плячката, се пита Брук Мастърс на страниците на Financial Times.

Клиентите на Binance, една от най-големите борси за криптовалути в света, се сблъскват с този въпрос, след като техните акаунти внезапно загубиха достъп до една от основните разплащателни системи в Обединеното кралство.
Дни след като Органът за финансово поведение (FCA) нареди на Binance да спре всички регулирани дейности във Великобритания, компанията за дигитални активи забрани на клиентите си да теглят лири чрез Faster Payments, услуга, използвана от големите банки. Преводите чрез банкови карти в паунди също бяха спрени.

Binance настоява, че забраната на FCA не засяга бизнеса й и казва, че връзките се възстановяват. Клиентите все още могат да прехвърлят своите вложения към други платформи. Но внезапното спиране подчертава ключов проблем за движещия се по инерция свят на криптовалутите. С изключение на Ел Салвадор, никоя държава не използва биткойн като законно платежно средство – и дори Илон Мъск отстъпи от плановете си да го приеме за плащане при покупка на Тесла. Вместо това притежателите на крипто трябва да намерят начини да го конвертират в традиционни валути.

В това се крие трудността. Регулаторите, прекарали десетилетия в борба с прането на пари и финансирането на тероризма, няма да приветстват поток от анонимни пари от безконтролни дигитални борси. Анонимността на биткойн и някои от неговите конкуренти е очевидно популярна сред киберпрестъпниците и укриващите данъци.

Facebook получи ранно усещане за потенциалната реакция през 2019 г., когато обяви плановете си да революционизира глобалната система за плащания с цифровата си валута Libra. Проектът срещна регулаторния чук, като многократно бе отлаган, смаляван и дори се преименува на Diem.

Оттогава правителствата започнаха да се интересуват повече от криптовалутите и станаха много по-усъвършенствани в подхода си. Повечето големи централни банки най-малкото обмислят дали да не издават свои дигитални валути, докато банките и борсовият надзор започват да вкарват крипто платформите в регулаторната мрежа.

Проблемите на Binance произтичат директно от хода на Великобритания от 2020 г., който изисква компаниите за крипто активи да се регистрират в FCA и да демонстрират спазване на правилата за борба с изпирането на пари. Регулаторът обяви, че „безпрецедентните“ 90% от потенциалните поднадзорни лица, включително британското подразделение на Binance, са оттеглили своите заявления, вместо да отговарят на стандартите на FCA.

В Канада, комисията по ценните книжа на провинция Онтарио започна да предприема правни действия срещу нерегистрирани крипто борси, което накара Binance да се оттегли. Германските и американските борсови надзори също държат крипто платформата в полезрението си.

Крипто оптимистите продължават да гледат на всякакви регулаторни мерки като положителен знак. Те имат основание. Банковите регулатори не биха определяли високорискови тегла на цифровите валути, ако някои кредитори не бяха започнали да ги държат. Японската агенция за финансови услуги не би издала второ предупреждение за незаконни операции в рамките на три години, ако Binance не бе продължила да привлича клиенти.

Но тази розова перспектива си има предели. Контролът от страна на Китай върху неутолимия процес на производство на биткойни рязко понижи цената на най-известната криптовалута. А контролът другаде принуждава крипто доставчиците да преосмислят своите бизнес модели.

Досега Binance и други крипто платформи бяха в състояние да работят с по-малко служители и по-малко сложни проверки на клиентите, отколкото техните колеги в традиционните финанси. Този прозорец на снизходителност почти сигурно се затваря, налагайки труден избор на индустрията.

Твърде многото контрол ще отблъсне ранните последователи, които генерираха бързия растеж на криптоваллутите. Но без подходящи системи и контролни механизми, е ограничена и по-широката привлекателност на криптото. Пример е Coinbase, една от най-големите платформи в света. Нейното директно листване на борсата Nasdaq през април се разглеждaше като потвърждение за сектора, но акциите й са с над 20% под цената на затваряне в първия ден на търговия. Инвеститорите се притесняват, че падащите цени на биткойна ще снижат обема на търговия, а увеличените конкуренция и разходи ще намалят маржовете.

Но просто погледнете как много регулирани банки, брокери и борси надушват възможността. Съвсем наскоро Deutsche Börse заяви, че е купила швейцарски доставчик на крипто, а Fidelity, Standard Chartered и TP ICAP обявиха, че са се обединили, за да стартират платформа за крипто търговия.

Крипто фанатиците може да аплодират анти-авторитарното отношение на Binance, но повечето инвеститори искат платформа, от която лесно могат да изтеглят парите си.

По статията работи: Петър Нейков
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!