Без градина за деца на българи дошли от Острова, нямат ваксини

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
418

Родителите се жалват на омбудсмана

Снимка: БГНЕС

Деца на българи, завърнали се от Великобритания не са приети в общински детски градини. Причината – непоставени ваксини. Родителите са сезирали омбудсмана.

Хората обясняват, че във Великобритания имунизацията на деца не е задължителна, а избор на родителите.

Заради COVID-91 и Brexit многодетното семейство на Елена Христозова е решило да напусне Лондон и да се завърне да живее в родния Пловдив.

Когато тръгнах да записвам децата ми в детско заведение детска градина се оказа, че няма да ги приемат, защото нямат задължителните ваксини за България. А те трябва да се срещат с деца да се виждат с техните връстници и да общуват, да учат майчиния си език.

Притеснена, Елена пише сигнал до омбудсмана на Пловдив, предава БНТ.

Смятам, че въпросът не е само частен, а може би ще стане по-глобален, тъй като идват много родители и се завръщат в България и от Великобритания вероятно и от други държави, където има друг имунизационен режим и тогава ще се сблъскаме с един такъв тотален проблем, казва Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив.

За да се намери най-бързото решение, общественият защитник е поискал становище от министъра на здравеопазването и на образованието. Междувременно деца без задължителните имунизации често опитват да се запишат в частните детски градини.

Много родители са се обаждали, признавам и се учудват че не можем да приемем дете, което няма имунизации. Казват: Но нали сте частни?! Защо? Ами точно затова, защото спазваме всички разпоредби и сме много проверявани, казва Любена Денизова, управител на частна детска градина.

Според специалистите поставянето на липсващите ваксини при децата не отнема дълго време.

В зависимост от типа ваксини да кажем един месец би бил разумен период, тъй като при някои ваксини трябва да имаме един месец интервал между дозите между поставянето на един тип ваксина и друг, обяснява д-р Христиана Бацелова, епидемиолог.

Личните лекари могат да предложат различни схеми за комбиниране на имунизациите в зависимост от възрастта на детето. Повечето от ваксините задължителни у нас могат да се поставят и в един и същи ден.

По публикацията работи: Петя Славова
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!