Бен Уолъс: Великобритания трябва да намали военната си зависимост от САЩ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
19

Британският министър на отбраната е обезпокоен от все по-изолационистките политики на САЩ при управлението на Тръмп

Британският министър на отбраната Бен Уолъс. Снимка: EPA/БГНЕС

Великобритания трябва да инвестира във военно оборудване, за да намали зависимостта си от въздушната подкрепа на САЩ и американските средства за разузнаване и следене при бъдещи конфликти, заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс в интервю за вестник Sunday Times.

Великобритания, която е твърд съюзник на САЩ и поставя „специалните си отношения“ с Вашингтон в центъра на външната си политика, традиционно е и стълб и силен привърженик на НАТО, отбелязва Ройтерс.

Но в необичайно откровен коментар Уолъс заяви, че е загубил съня си заради опасенията, че САЩ при управлението на президента Доналд Тръмп ще следват все по-изолационистки политики.

„Безпокоя се, че ако САЩ се оттеглят от лидерството си в света, това ще бъде лошо за света и за нас. Правим планове за най-лошото и се надяваме на най-доброто“, отбеляза Уолъс.

„През миналата година САЩ се изтеглиха от Сирия, Доналд Тръмп направи изявление за Ирак, в което заяви, че НАТО трябва да поеме щафетата и да направи повече в Близкия изток“, припомни британският военен министър.

Според него допускането, че Великобритания винаги ще бъде част от американска коалиция вече не е валидно и правителството трябва да направи съответното планиране в тази посока.

„Ние сме много зависими от американската въздушна подкрепа и от американските средства за разузнаване и следене. Трябва да диверсифицираме средствата си“, каза Уолъс.

Докато се готви да напусне Европейския съюз на 31 януари, британското правителство даде да се разбере, че отношенията с Вашингтон са от първостепенно значение, а търговските преговори заемат водещо място в дневния ред.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!