Базисната инфлация във Великобритания стигна 31-годишен връх през май

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
83

Общият индекс на потребителските цени остава без промяна въпреки очакванията за спад

Снимка: Bloomberg

Инфлацията при потребителските цени във Великобритания се противопостави на очакванията за забавяне и остава на ниво от 8,7% през май, показаха официални данни в сряда – ден, преди Английската централната банка (АЦБ) вероятно да увеличи основните лихви за 13-и пореден път.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че годишният индекс на потребителските цени ще спадне до 8,4% през май, отдалечавайки се още повече от 41-годишния връх от 11,1% от октомври.
„Няма да се поколебаем в решимостта си да подкрепим АЦБ, докато тя се опитва да изтласка инфлацията от икономиката ни, а в същото време предоставяме целенасочена подкрепа за разходите за живот“, заяви финансовият министър Джеръми Хънт.

Паундът поскъпна силно спрямо щатския долар и еврото, след като данните бяха представени, но след това изгуби по-голямата част от ръста си.

Националната статистическа служба (ONS) заяви, че основната инфлация, която изключва волатилните цени на храните, енергията, алкохола и тютюневите изделия и която АЦБ смята за добър показател на основния ценови натиск, неочаквано се е ускорила до 7,1% от 6,8% – най-високото ниво от 1992 г.

„Цените на самолетните билети са се повишили с повече, отколкото преди година, и са на по-високо ниво от обичайното през май“, заяви главният икономист на ONS Грант Фицнър.

„Растящите цени за употребяваните автомобили, събитията с музика на живо и компютърните игри също са допринесли инфлацията да остане висока“, допълва той.

Британската инфлация се оказва по-устойчива в сравнение с други големи развити икономики, като общата инфлация е най-високата сред страните от Г-7 – дори над нивото от 8,0% в Италия, отчетено през май.

До голяма степен се очаква АЦБ да увеличи основните лихви в четвъртък до 4,75% от 4,5%. Преди данните от сряда пазарите бяха повишили очакванията си за върха на лихвите до 6% за началото на 2024 г.

Високата инфлация във Великобритания е проблем и за премиера Риши Сунак, който обеща да намали темпа на растеж на цените до края на 2023 г. преди очакваните парламентарни избори през 2024 г.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!