България ще получи 2,3 милиона броя от ваксината срещу COVID-19

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
162

 

Снимка: iStock/Guliver
България ще получи 2,3 млн. броя ваксини срещу COVID-19. Това стана ясно, след като Европейската комисия подписа договор за производство на 300 милиона дози от препарата, който вече се тества от Университета в Оксфорд, предаде bTV. Още тази година може да бъде подадено искане за сертифициране на ваксината. Това става ясно от изказване пред Би Би Си на директора на оксфордската група, работеща по създаване на ваксината, Андрю Полард. В клинични проучвания във Великобритания, Бразилия и Република Южна Африка участват 20 хил. души.

Сред участниците е и живеещата в Оксфорд българка Мария Спирова. „Това, което ми се случи на мен, беше най-обичайният страничен ефект – около 2 дни подържах 38 градуса температура, след което, като с нож се пресече това и се почувствах добре, и не съм преживявала други странични ефекти. Очаквам през септември и втората доза“, разказа тя.

Данните от първата и втората фаза на тестовете са обнадеждаващи и показват, че пациентите са създали „здрав“ имунен отговор. В момента екипите провеждат третата фаза от тестването, където се очаква над 50 души човека в най-различни локации по света да получат ваксината.

© Actualno.com

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!