България попада в „опасния“ списък на все повече държави

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
137

Причината е увеличаващият се брой на новозаразени с коронавирус

Снимка: Unsplash
Пандемията от коронавирус, която избухна в България в началото на месец март, „замрази“ дейността на голяма част от икономическите отрасли и принуди хората да останат затворени по домовете си. Зимният ски сезон в страната беше преждевременно прекъснат след като се появиха случаи на заразата в курорта Банско и месец преди официалното закриване на ски сезона, всички писти в страната спряха да приемат посетители.

Следващите няколко месеца бяха изключително тежки за туристическия бранш, защото всички пътувания с цел туризъм, бяха забранени. Картината започна да се променя в средата на месец май, когато хотелите отново отвориха врати за посетители. Те обаче продължават да са празни въпреки че официален старт на летния сезон беше даден на 1 юли. Чуждестранните туристи ги няма, а по-голямата част от българите, които са решили да почиват предпочитат Гърция пред българското Черноморие.
И ако до преди месец министърът на туризма Николина Ангелкова, казваше, че страната ни ще се рекламира като безопасна дестинация заради ниския брой на заразени с коронавирус, то картината към днешна дата е доста по-различна. Проверка на Economic.bg в европейския информационен портал Re-open EU, установи, че страната ни попада в „опасния“ списък на все повече държави заради постоянно увеличаващият се брой на хората, които са дали положителен тест за Covid-19.

Информацията, която е използвана последно е актуализирана на 14 юли

Кои държави поставят, пристигащите от България под карантина?

Австрия е една от държавите, които преди дни премахнаха България от „сигурния“ си списък и вече всеки, който се връща оттам ще бъде поставян под 14-дневна карантина, в случай, че не е предоставен отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 4 дни преди влизането си в Австрия. Това беше държавата, която преди една седмица предупреди да не се пътува до България, а само няколко дни по-късно официално забрани полетите до страната ни с мотив, че в България значително се увеличават случаите на новозаразени с коронавирус.

Белгия също извади България от списъка си със „сигурни“ дестинации за пътуване. Страната ни вече попада в „оранжевата“ графа заедно с Хърватия, Люксембург и Румъния. Това означава, че пътуването до тези дестинации все още е разрешено, но при завръщането си в Белгия пътниците ще трябва да представят отрицателен PCR тест, в противен случай ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина, става ясно от съобщение на външното министерство на страната. Властите призовават всички, които решат да пътуват до изброените държави в „оранжевата“ зона, към повишено внимание. Същите правила важат и за Кипър, Дания, Исландия и Ирландия.

Кипър категоризира страните на такива от категория А,B и C, въз основа на епидемичната обстановка в съответната държава. Тези, които се намират в категория А при влизането си на територията на Кипър, предоставят само декларация, в която упоменават, че са наясно с епидемичната обстановка в Кипър. Тези от категория B, в която се намира и България, имат право да влязат на територията на Кипър само ако предоставят отрицателен тест за коронавирус, който е направен не по-късно от 72 часа преди пътуването. Има възможност теста да бъде направен и при пристигането в Кипър, но той се заплаща от съответния човек, на когото се прави. В тази графа страната ни се намира заедно с Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Монако, Сърбия, Испания. Държавите, които попадат в графа C на Кипър, сред които са Сърбия, Великобритания, Португалия и Швеция, задължително остават под 14-дневна карантина при влизането си в Кипър.

Условията за влизане Гърция са идентични. От 6:00 ч. на 14 юли влязоха в сила новите правила, по които туристите могат да отидат на почивка в Гърция. Според тях на ГКПП „Кулата-Промахон“, единственият граничен пункт, през който се допускат туристи на територията на Гърция, всеки трябва да представи на граничните власти отрицателен PCR тест за коронавирус, направен не по-късно от 72 часа преди пътуването. Задължително остава и представянето на декларация и QR код, който е издаден не по-късно от 48 часа преди пътуването.

Безплатни PCR тестове при пътуване в Гърция?

Дни преди да влязат в сила новите правила, по които могат да влизат хората, които искат да отидат на почивка в Гърция, една от водещите на българския пазар туристически агенции, „Бохемия“, обяви на своя Facebook профил, че за всички туристи, които решат да пътуват към Гърция чрез агенцията, ще им бъде направен безплатен PCR тест.

Новата възможност ще е валидна за екскурзии, които са след 20 юли и са за 7 нощувки. Тестовете ще се правят в лаборатория „Рамус“, като трябва да се свържете с най-удобния за Вас клон, за да запазите час. В лабораторията не заплащате нищо, единствено трябва да предоставите разпечатан ваучер за почивка в Гърция от Бохемия, се казва в поста на туристическата агенция.

В случай, че направеният тест е положителен, то заплатената сума за съответната екскурзия, ще може да се използва за бъдещо пътуване в Гърция.

Великобритания, Нидерландия, Унгария и Латвия също поставят ограничения за пристигащите от България.

Според новите правила, пристигащите в Унгария от страни с висок риск, посочени като „жълти“ и „червени“, ще бъдат подлагани на задължителна 14-дневна карантина. В случай, че пристигащите представят два отрицателни теста за коронавирус, направени в последните 5 дни, карантина няма да се налага.

Държавите, които са поставени в „жълтия“ списък на Унгария, за които се отнасят новите правите, са Сърбия, България, Португалия, Румъния, Русия, Швеция и Обединеното кралство. За онези, които са в „червения“ списък като Албания, Косово, Черна гора и Украйна, обаче достъпът ще бъде забранен.

България се намира в „червения списък“ и на Латвия. Това означава, че не е препоръчително да се пътува до тези държави, а всеки, който се връща се поставя под 14-дневна карантина. В този списък се намираме заедно с Люксембург, Швеция, Португалия. Всички, които влизат във Великобритания и идват от България също трябва да се самоизолират за 14 дни.

Вчера и Нидерландия извади България от списъка си с безопасни страни за пътуване и въведе 14-дневна карантина за пристигащите от там лица, считано от 16 юли. Страната ни вече попада в „оранжевата“ графа за Нидерландия, която означава, че се препоръчват само пътувания от крайна необходимост. Нидерландия „не препоръчва пътувания до България с цел туризъм“, пише в сайта на МВнР.

„Сигурните“ списъци на отделните държави се актуализират регулярно, което означава, че ако ситуацията в България с новозаразените с коронавирус не се подобри, то може да се превърнем в „опасна“ държава и за други страни.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!