Българите във Великобритания ще гласуват при строги правила

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
101

Във Великобритания ще бъдат открити само 35 избирателни секции

Снимка: БГНЕС/ EPA
Британските власти дадоха съгласие за провеждане на гласуване за изборите за Народно събрание на 4 април. Вотът трябва да се проведе при спазване на всички мерки. Това става на фона нови, по-строги правила, които влизат в сила от днес във Великобритания, предаде bTV.

След като напусна Европейския съюз, според действащото българско законодателство, във Великобритания може да бъдат открити само 35 избирателни секции. Основното условие е изборите да протекат при стриктно спазване на всички разпоредби и мерки срещу коронавируса въведени в страната. Все още е забранено събирането на хора от различни домакинства на закрито или пък среща на хора на открито. На последните избори във Великобритания е имало секции с по 1000 гласоподаватели.

Сложно ще бъде и осигуряването на представители на българската държава във всяка от 35 секции. Командированите представители от София ще подлежат на задължителна 10-дневна карантина. От днес всеки, който ще пътува до Англия, трябва да си резервира и заплати пакет тестове за пътуване на цена от 210 паунда или около 500 лева. Задължително е всеки пристигнал да направи тест на втория и на осмия ден от карантината. Също от днес се въвежда и задължително карантиниране за 33 страни от така наречения “червен списък”, но България не е в този списък, поне засега. Но всички, които пристигат от страните в списъка, подлежат на задължителна карантина в хотел, посочен от правителството.

Престоят в хотела се заплаща от пътуващите и е на стойност от 1750 паунда или около 4000 лева за 10 дни.
Към настоящия момент, когато се изисква карантина в одобрен от правителството хотел, пътниците могат да пристигат в Англия само на следните летища: Хийтроу, Гетуик, Лондон Сити, Бирмингам и Фарнбъро. И въпреки че мерките са обявени до 5 март, едва ли ще има промяна в тях, след заявеното преди дни очакване ограничения да има до ваксиниране на цялото население на Острова.

Към момента, най-много заявленията за гласуване в секции извън страната регистрирани в ЦИК са във Великобритания – близо 6000. Съчетанието от висок интерес, възможност само за гласуване само в 35 секции и ограниченията на мерките срещу коронавируса със сигурност ще бъдат сериозно предизвикателство за всички ангажирани с провеждането на изборите.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!