Българите търсят убежище за спестяванията си в имоти

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
196

Цените на жилищата са нараснали с около 5% през тази година и се очаква да отбележат сходно покачване догодина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Интересът към покупка на жилище у нас през тази година е останал силен, а след първоначалното забавяне с въвеждането на извънредното положение заради коронавируса в средата на март пазарът е успял да навакса изоставането през летните месеци, тъй като хората са потърсили убежище за спестяванията си в имоти.

Засиленият интерес от страна на купувачите е довел до ръст на цените на жилищата в големите градове с до 5%, а очакванията са той да се задържи на сходни нива и през следващата година. Това стана ясно по време на онлайн дискусия за състоянието на имотния пазар в София и страната, организирана от сайта Imoti.net, част от Investor Media Group.

Атон Андонов, изпълнителен директор на „ЕРА Недвижими имоти“, изброи пет фактора, които имат основен принос за засиленото търсене на имоти през тази година – доходите на населението, банковото финансиране, липсата на алтернативи за инвестиране на спестените средства, притокът на хора от по-малки към по-големи градове и очакванията на участниците на пазара.

„Ако през 2010 г. доходите на българите бяха на равнище 25% от средноевропейските доходи, сега то е 47% и това е една от основните причини имотният пазар да се представя толкова силно“, смята Андонов. „Освен това достъпът до кредити никога не е бил по-лесен, а цената на парите – по-ниска. Нямаме и много алтернативи, в които да инвестираме парите си, тъй като банките не дават добри лихви по депозитите, а останалите варианти за инвестиции не са особено популярни сред българите“, коментира Андонов.

По думите му продължава и тенденцията хората от малките населени места да се преместват към по-големи градове, които предлагат по-добри условия за работа, живот и образование. „Петият фактор, който се превърна в основен двигател на пазара, са очакванията на пазарните участници. През януари, февруари и март наблюдавахме силен интерес към покупка на жилище от хора, които се изплашиха от възможността България да влезе в „чакалнята“ на еврозоната“, отбеляза Андонов. След първите ограничителни мерки заради коронавируса обаче активността на пазара почти е замръзнала, като са се довършвали само започнатите сделки. От средата на май до края на октомври хората са се върнали активно на жилищния пазар, водени от желанието да опазят парите си.

„През последните пет години големите депозити в банките на стойност между 100 хил. лв. и 1 млн. лв. растат най-бързо. Част от тези пари, които са на обща стойност около 16 млрд. лв., излязоха на пазара и хората се втурнаха да инвестират свободните си средства в имоти, тъй като те са смятани за най-сигурната инвестиция“, каза Андонов.

По думите му до края на октомври броят на сделките почти е наваксал изоставането си от началото на пандемията и отбелязва спад с около 10% на годишна база. „Очакваме след отчитането на сделките през ноември и декември изоставането спрямо миналата година да бъде компенсирано напълно“, отбеляза той.

Отрезвяване на продавачите

Според Румяна Александрова от агенцията за недвижими имоти „Сандер Корект РА“ COVID-19 е повлиял отрезвяващо на част от продавачите на имоти и през лятото надценените жилища са слезли на нормалните си нива, а някои от продавачите са сключили сделки за тях. Като цяло обаче продавачите по-трудно свикват с новата реалност и това води до забавяне на сделките за имотите им с осем до десет месеца, както и до отстъпки в рамките на 15% до 20% от офертната цена, сочат наблюденията на Александрова.

Несигурната икономическа обстановка не е намалила интереса към новото строителство, включително към проекти в много начален етап на реализация и със срок на завършване през 2022 и 2023 г. Предварителни договори обаче са се сключвали само с фирми, които са се доказали през годините и са преминали успешно през кризата преди десет години, каза Александрова.

Прогнозите в началото на коронавирусната пандемия за спад на ипотечните кредити от 30% тази година не се сбъдват и към края на третото тримесечие се отчита ръст от 10% на новите кредити спрямо 2019 г., съобщи Антон Андонов.
Добър обем от сделки с клиенти с добър профил и с добри имоти и ръст на средните цени на сделките, отчитат от Пощенска банка. Отпуснатите от банката ипотечни кредити през тази година са нараснали с 20% спрямо миналата година, а ръст е отчетен във всички големи градове в страната. „Купувачите са активни и имат сериозни очаквания към имота и към банката. Те очакват от банките да реагират бързо и да им осигурят „екстрите“ по кредита, които са им необходими – възможност да намаляват месечната си вноска шест месеца в годината, да прескачат вноска, на база на спестяванията си да намаляват лихвата по кредита. Това са „екстри“, които ние предлагаме“, каза Даниела Иванова, началник отдел „Ключови партньорства и пейрол бизнес“ в Пощенска банка.

Според нея COVID-19 е отправил предизвикателство към банките да се дигитализират по-бързо. „Надградихме възможностите за консултация онлайн с нов онлайн център за жилищно кредитиране, който работи добре. Клиентът може да поръча консултация безплатно, по време на разговора може да кандидатства за ипотечен кредит и в кратък срок да бъде одобрен. Процесът след това отново тече онлайн, като посещение на място в банковия клон е необходимо само на финала за откриване на разплащателна сметка и всички необходими документи“, каза Иванова.
Въпреки прогнозите, че времето за продажба на имот на вторичния пазар ще се удължи с около 30 дни, жилищата са се продавали по-бързо, като през летните месеци, когато пазарът е бил най-силен, са били необходими от няколко дни до една-две седмици за достигане до сделка, сочат наблюденията на Антон Андонов.
Според Даниела Иванова в профила на купувачите на жилища няма промяна през тази година – това са предимно млади семейства със стабилни доходи, които купуват имоти с две спални. „Виждаме засилено предлагане на комплекси с еднофамилни къщи в София или покрайнините и засилено търсене. Това е една от по-различните тенденции тази година в сравнение с 2019 г.“, каза Иванова.

Коронавирусът насочи вниманието на купувачите на жилища у нас и към имоти в селата около големите градове. Според Иванова обаче тези имоти все още не са толкова скъпи и хората могат да ги придобият със спестени средства или да финансират покупката си с потребителски кредит. Като цяло в Пощенска банка не отчитат ръст на кредитирането в сегмента на селските имоти.

Цените на жилищата в София са скочили със 140% за 20 години

Миналата седмица данни на Националния регистър на ново строителство и реконструкции показаха спад с 26% на стартиралите жилищни проекти в страната към края на октомври.Според Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), през март и април на пазара на ново жилищно строителство е имало затишие, но през следващите месеци забавянето е било компенсирано. „Клиентите, които бяха планирали да купят имот през март-април, купиха през май и юни, а тези, които бяха планирали да купят през май и юни, също осъществиха плановете си и през летните месеци имаше голямо търсене. То компенсира паузата на пазара“, каза Шопов.

Според него причината за засиления интерес е фактът, че жилището е стока от първа необходимост. „В София продължават да идват млади хора, а и да се завръщат хора от чужбина, чиято първа мисъл е да се ориентират към покупка на жилище, защото плащането на наем е по-неизгодно от вноската по ипотечен кредит. В големите градове има и огромен панелен сграден фонд, който е морално и технически остарял, околната среда не е привлекателна и всеки, който може да си го позволи, сменя жилището си в такава сграда с ново строителство, а това увеличава още повече броя на клиентите. От 30 години сме в ситуация, при която търсенето изпреварва предлагането, поради което и цените на жилищата растат“, отбеляза Шопов.

Той цитира статистика на НАСП според която през последните 20 години цените на жилищата в София са нараснали със 140%, или 7 на сто на година, което според него е нормален ръст. Профилът на купувачите се е променил не заради коронавируса, а с оглед повишаването на благосъстоянието на хората, смята Шопов. „Те вече имат претенции каква да е средата около кооперацията, интересуват се дали има инфраструктура, детски градини, ще бъде ли озеленено наоколо, как ще се поддържа сградата, след като се нанесат, какъв е изгледът, какво е ослънчаването“, каза Шопов.

Той прогнозира умерен скок на цените и през следващата година в рамките на 5% до 7%, тъй като пазарът се е успокоил. По думите му за строителния бранш не е изгодно цените да са много високи, защото както е показала кризата през 2008 г. след рязък скок следва срив на пазара. „За нас е по-добре да има устойчивост на пазара, изравнени цени, нормално, а не истерично търсене и предлагане, защото това ни позволява да планираме по-добре производствения процес и финансите си“, посочи Шопов.
По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!