Българи във Великобритания се обявиха срещу новите правила за влизане у нас

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1771

Всички влизащи у нас от „червената зона“, включително и българските граждани, от този четвъртък трябва да представят отрицателен резултат oт PCR тест, независимо дали са ваксинирани или не. Новото правило беше посрещнато остро от една от най-големите български общности зад граница, предава БТВ.

В разгара на летните почивки са десетки случаите на хора, които трябва да променят плановете си за пътуване, защото ако на влизане в България не се представи който и да е от двата документа – влизащите се поставят под задължителна 10-дневна карантина, която не може да бъде отменена. Новата заповед изправя пред изпитание хора, които не са ваксинирани и не могат да докажат, че са преболедували COVID-19.

Олег Петков живее в английския град Хатфийлд и заради пандемията не се е прибирал в България от година и половина. „Дните, които ми ограничава като почивка работодателят, са до 15 дена. За мен ще бъде непостижимо и невъзможно 10 дни да стоя вкъщи под карантина. Чувствам се дискриминиран по-скоро, тъй като тези, които имат, ще могат да пътуват, а аз няма да мога“, казва Олег.

Десетки сигнали като този на Олег Попов до омбудсмана на България доведоха и до нейната официална реакция. „Наясно съм с необходимостта от въвеждане на ефективни мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 и стимулиране на процеса на ваксинация, но бих искала да отбележа, че със заповедта се създават предпоставки за нарушаване на правата на преболедувалите лица, притежаващи валиден цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване или аналогичен на него документ за регламентираните срокове на валидност“.

В социалните мрежи граждани изразяват недоволството си от кратките срокове за въвеждането на новите мерки. Cъc cъщaтa зaпoвeд ce дoпycĸa влизaнeтo в cтpaнaтa, бeз дa e нeoбxoдимo дa пpeдcтaвят дoĸyмeнти зa СОVІD-19, нa дeцa дo 12-гoдишнa възpacт, нeзaвиcимo oт зoнaтa, в ĸoятo пoпaдa дъpжaвaтa, oт ĸoятo пpиcтигaт.
© Actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!