Австрия и Нидерландия повториха, че няма да одобрят разширяване на Шенген

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
50

Високопоставени официални лица от Нидерландия и Австрия заявиха днес, че страните им, които спират членството на България и Румъния в шенгенското пространство, още не са готови да дадат одобрението си.

Според съобщение от пресслужбата на Министерския съвет в София премиерът в оставка Марк Рюте е казал, че нидерландското правителство следи внимателно напредъка в прилагането на върховенството на правото в България. В телефонен разговор с премиера Николай Денков той е допълнил, че кабинетът му е склонен да внесе отново в парламента на страната си въпроса, когато страната ни покаже още повече резултати по тази тема.

В края на август на депутатско питане в нидерландсккия парламент за отправена покана от България гранични полицаи да посетят страната от правителството отговориха, че нямат намерение да предприемат такива стъпки, преди да са получили нов доклад по Механизма за сътрудничество и проверка. Европейската комисия спря да подготвя такива доклади преди години, но формално механизмът, по-известен в България като мониторинг, не е закрит. В отговора се посочва още, че кабинетът на Рюте би искал да изпрати специална мисия до България за проверка на това дали са приети от българския парламент и пригодени към българското законодателство всички изисквания за законодателни мерки за Шенген, както и как върви правосъдната реформа.

В време в доклад, представен днес пред народните представители в Хага, нидерландският кабинет обръща внимание на две препоръки от доклада на Европейската комисия (ЕК) за върховенство на правото в нашата страна от 5 юли – за структурата и състава на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на инспектората към него, както и за превенцията и противодействието на корупцията, посочва още съобщението на МС.

Денков е уверил Марк Рюте, че през следващата седмица се очаква българският парламент да приеме промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с които ще се реформира Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. До средата на октомври е планирано да бъдат гласувани на първо четене предложените промени в конституцията, които се отнасят до ВСС. След това България ще информира ЕК и всички държави членки за постигнатия напредък в изпълнението на препоръките в доклада от 5 юли.

Днес изданието “Юрактив” цитира на страницата си на немски австрийския вътрешния министър Герхард Карнер да казва: “На този етап няма за мен няма смисъл да се говори за разширяване на Шенген. Нуждаем се от повече контрол, а не от по-малко.” Според него “данните за миграцията показват увеличаване на пристигащите из цяла Европа и в много страни се обсъжда допълнителен контрол на границата – например на тази между Германия и Полша”.

Това е и отговорът му на въпроса дали Виена ще се отзове на призива на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайн от сряда България и Румъния “най-после да бъдат приети”.

Австрийското правителство смята, че България и Румъния не могат ефективно да контролират границите си. В страната властите са критикувани от либералната опозиционна партия NEOS, а пред “Дневник” евродепутат от Зелените (част от управляващата коалиция) каза, че това се прави заради вътрешнополитически и предизборни сметки и партията настоява външното министерство да прекрати това положение и да приеме двете страни в зоната на Шенген.
skandal.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!