Австралия подписа отбранително споразумение със САЩ и Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
56

Сидни, 22 ноември /БТА/

Австралия се включи официално днес в спорна програма, която ще й позволи да се снабди с подводници с ядрени двигатели в рамките на новия си отбранителен съюз със САЩ и Великобритания, предаде Франс прес.

Министърът на отбраната Питър Дътън и представителите на Лондон и Вашингтон подписаха споразумението, разрешаващо обмяна на информация за ядрени двигатели.

Това е първото споразумение, подписано и обявено публично след сключването на новия тристранен отбранителен съюз АУКУС на фона на нарастващото напрежение между Китай и САЩ в Тихия океан.

В резултат на подписването на тристранния пакт Австралия анулира голям договор за закупуването на 12 френски подводници на стойност 55 милиарда евро. Това доведе до трайно обтягане на отношенията между Париж и Канбера.

Все още не е решено дали Австралия ще закупи британски или американски подводници с ядрени двигатели. По силата на споразумението АУКУС Австралия ще придобие осем съвременни атомни подводници, способни да изпълняват стелт мисии на далечни разстояния. Пактът предвижда и споделяне на технологии, свързани с кибернетиката, изкуствения интелект и други области.

Сключването на пакта разгневи Китай, който го определя като “изключително безотговорна” заплаха за стабилността на региона.

Източник: Сидни
bta.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!