Арестуваха двама българи при международна операция срещу трафик на кокаин

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
257

Италианската полиция е заловила 4,3 тона кокаин, чиято пазарна стойност възлиза на 240 милиона евро

Двама българи са задържани у нас при международна операция срещу трафик на кокаин от държави от Латинска Америка до Европа.

От МВР потвърдиха за акцията.

По случая у нас работи ГДБОП съвместно с полицейските власти в Италия. В изпълнение на европейски заповеди за арест и разследване у нас са задържани двама мъже, криминално проявени.

Проведени са претърсвания и са иззети доказателства.

По-рано “Ройтерс” съобщи, че италианската полиция е заловила 4,3 тона кокаин, чиято пазарна стойност възлиза на 240 милиона евро, с което е нанесла тежък удар върху колумбийската групировка за наркоразпространение “Клан дел голфо”.
Полицията твърди, че това е една от най-големите по рода си пратки с наркотични вещества, залавяни в Европа.

Органите на реда са стигнали до нея във финалния етап на международно разследване, довело до издаването на заповеди за арест на 38 души в шест страни: Италия, Словения, Хърватия, България, Нидерландия и Колумбия.
Следствените действия са продължили повече от година и в тях са се включили колумбийските правораздавателни органи и службите за сигурност на САЩ. Освен кокаин, властите са конфискували и 1,85 милиона евро в брой.
Колумбийските власти посочиха, че през ноември са се фокусирали върху разбиването на групировката „Клан дел голфо“, чиято мрежа се разпростира в 28 държави из целия свят, след като месец по-рано са заловили лидера на клана Дарио Антонио Усуга, известен с прякора Отониел.

Италиански разследващи от североизточния град Триест казаха, че са разкрили мрежа между производители на кокаин в Южна Америка и европейски купувачи, които са отговаряли за организирани престъпни групи в Италия, включително и в Калабрия, където е базирана мафията Ндрангета.

Следователите допълниха, че от май миналата година са проследили 19 поредни доставки на наркотици, което им е позволило да разкрият „важен посредник“ в глобалния наркотрафик и „значителен брой“ трафиканти.

Източник: Reuters, БТА
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!