Арестуваха азиатския “Ел Чапо” в Амстердам

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
223

 

© Pixabay.com
По заповед за арест, издадена от Австралия, полицията в Нидерландия арестува предполагаемия ръководител на една най-големите престъпни групировки за разпространение на наркотици в света.

Роденият в Китай канадски граждани Це Чъ Лоп е смятан за лидер на The Company, която доминира на пазара на наркотици в Азия, който се оценява на 70 млрд. долара.

Це, който е един от най-издирваните престъпници в света, е бил задържан на летището в Амстердам.

Австралийските органи сега ще поискат той да бъде екстрадиран и съден в Австралия.

Според Австралийската федерална полиция, The Company, която е известна още като Sam Gor Syndicate, стои зад до 70% от всички наркотици, които влизат в страната.

56-годишният Це е стравняван с мексиканския наркобарон Хоакин „Ел Чапо“ Гузман, заради мащабите на предполагаемата му престъпна империя, пише BBC.

Австралийската полиция е следила Це от повече от десетилетие, преди да той да бъде арестуван в петък докато очаквал да се качи на полет за Канада.
В изявление на полицията, в което не се споменава името на Це, се казва, че заповедта за ареста му е издадена през 2019 г., а полицията в Нидерландия е действала по известие от Интерпол.

В публикация на Ройтерс от 2019 г. Це е описан като “Най-търсеният човек в Азия “.

Позовавайки се на данни от ООН от изданието пишат, че приходите на неговата организация само от продажба на метамфетамини може да достигат 17 млрд. долара през 2018 г.
Арестът на Це е резултат от работата на около 20 агенции от цял свят, според Ройтерс.

Смята се, че в последните години той се движел между Макао, Тайван и Хонконг.

В миналото Це е прекарал 9 години в затвора, след като е арестуван през 1990 г. в САЩ по обвинения за търговия с наркотици.

Според австралийските медии неговият арест е “най-важното” постижение за федералната полиция в страната от две десетилетия.
profit.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!