Apple срещу Facebook: Битката на титаните

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
82

Марк Зукърбърг и Тим Кук не могат да постигнат нормален диалог по темата за опазването на потребителските данни

Снимка: Johannes Berg/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг от години твърди, че Apple и нейният лидер Тим Кук имат твърде голямо влияние върху бизнеса на социалната мрежа. През 2018 г. гневът му излезе на преден план, пише Wall Street Journal.

Facebook беше въвлечена в спор заради практиките ѝ за събиране на данни. Кук добави масло в огъня, давайки интервю за национална телевизия, в което заяви, че неговата компания никога не се е намирала в подобна ситуация. Зукърбърг отвърна, че коментарите на Кук са „изключително нелепи“ и „изобщо не съответстват на истината“.

Отвъд светлината на прожекторите Зукърбърг е още по-суров. „Трябва да им причиним болка“ заради особено лошото отношение към компанията, твърдят източници, запознати със случая.

Това не беше първият, нито последният случай, в който коментарите и действията нa Кук оставят Зукърбърг гневен и решен да си го върне на Apple. Всичко това ескалира в края на миналия месец в рамките на рядък публичен конфликт между двата технологични гиганта, които си размениха реплики за неприкосновеността на личния живот, инструментите за проследяване на приложения, а в крайна сметка и за визиите им за бъдещето на интернет.

Apple се позиционира като защитник на дигиталната неприкосновеност на личния живот, като в същото време често отправяше критики към бизнес модела на Facebook, без официално да назовава компанията. Всичко това стигаше до Facebook, която вижда Apple като компания, която има прекалено голямо влияние, застрашаващо съществуването на Facebook, но и като лицемерен играч, който прави бизнес в Китай, където поверителността на данните определено не е голяма. Опитът от 2017 г. за справяне с напрежението чрез среща очи в очи между двамата изпълнителни директори доведе до очевидно противопоставяне.

Ескалацията на напрежението миналия месец беше причинена от нов инструмент за поверителност, който производителят на iPhone планира да пусне, който може допълнително да ограничи възможността на Facebook да събира данни. Зукърбърг обвини Apple, че използва платформата си, за да се намесва в това как работи приложението на Facebook. Без да споменава Facebook, Кук изнесе реч онлайн, в която осъди „теориите на конспирацията, подкрепяни от алгоритми“ – удар, нанесен само няколко дни след бунта в Капитолия.

Залогът е как ще се развива интернет и кои компании ще доминират. Визиите на Facebook и Apple се различават и стават все по-несъвместими. Facebook иска да привлича потребители и да монетизира на всяко възможно устройство и платформа. Apple иска да привлича потребители към фокусираната си в хардуера екосистема, отчасти като се рекламира като компания, която обръща особено внимание на неприкосновеността.

Развоят на тази битка може да засегне какви видове информация виждат потребителите, когато сърфират в интернет.

Войната на думи и идеи в крайна сметка ще се разиграе в съда, регулаторните агенции и решенията на потребителите, докато двете компании се защитават от антитръстовите разследвания. Потенциалните регулаторни споразумения и правни решения вероятно ще засегнат стотици милиони потребители на смартфони в следващите години.

Говорителят на Facebook Дани Левър заяви, че изборът между персонализирани услуги и неприкосновеност е „фалшив компромис“ и че Facebook предоставя и двете. „Тук не става въпрос за две компании. Става въпрос за бъдещето на свободния интернет“, коментира тя, допълвайки, че малкият бизнес, разработчиците на приложения и потребителите губят от новите правила на Apple.

„Apple твърди, че това е свързано с неприкосновеността, но става въпрос за печалбата, и ние се присъединяваме към другите, за да посочим тяхното антиконкурентно поведение“, посочва още говорителката.

Тя отрича спорът между двете компании да е личен и казва, че Facebook „умишлено се противопоставя на Apple” от името на бизнеса и разработчиците, засегнати от новата политика.

Говорител на Apple е отказал да отговори на коментарите на Левър.
Съветници на двете компании, включително адвокатски фирми и лобисти, са все по-притеснени, че няма да могат да работят за двата технологични гиганта, посочват хора, които работят за фирмите.

В личен план двамата мъже се различават значително. 36-годишният Зукърбърг, е хакер, излязъл от Харвард, който някога изтъкваше неприкосновеността на личните данни като социална норма. 60-годишният Кук, който е от Алабама, се издига в компанията като специалист по логистика на веригата за доставки.

Зукърбърг изгради Facebook върху концепцията за радикална откритост и е твърдо решен да запази компанията в основата на глобалната свързаност, с безплатни услуги, подкрепени от таргетирана реклама. Източници, запознати с начина, по който мисли Зукърбърг, казаха, че той е приел лично критиките на Apple, рискувайки това да го разсее в момент, в който Facebook води много други битки в САЩ и чужбина заради модерацията на съдържанието и потискането на конкуренцията.

Кук, бивш заместник на съоснователя на Apple Стив Джобс, планира са създаде потребителско преживяване без това, което описва като инвазивно проследяване. Позицията му по отношение на неприкосновеността на личния живот, която датира още от дните на управлението на вече покойния Стив Джобс, донякъде е улесенена от факта, че голяма част от бизнеса на Apple идва от продажбата на iPhone, iPad и компютри, а не от реклами.

Докато се развиваха, Apple и Facebook започнаха да се конкурират все по-пряко в някои области. В момент, в който продажбите на iPhone достигнаха потенциален пик, Кук насочи Apple към развитието на дигитални услуги. Нейната чат система iMessage се конкурира за вниманието на потребителите с предложения на Facebook като WhatsApp. Facebook пък разработва повече хардуерни устройства. И двете компании инвестират в разплащателни системи.

Освен това Apple генерира милиарди долари годишно от Google, тъй като прави търсачката на гиганта такава по подразбиране в браузъра си Safari. Печалбата на Google пък до голяма степен идва от събирането на потребителски данни, за което Кук и други лидери на Apple критикуват Facebook.

Зукърбърг публично е заявявал, че Apple е един от най-големите конкуренти на Facebook. В лични разговори той и други служители на Facebook водят кампания срещу Apple. На срещи и в разговори с представители на правителства, антитръстови регулатори и рекламодатели, те твърдят, че компанията злоупотребява с властта си и заслужава по-голям регулаторен контрол, твърдят източници, запознати с въпроса.

При представянето на финансовия отчет в края на януари, Зукърбърг заяви: “Apple има всички стимули да използва доминиращата позиция на платформата си, за да се намесва в работата на нашите приложения и как работят други приложения“.

Apple засили контрола си над поверителността, а тази пролет се подготвя да пусне нова функция, която ще позволи на потребителите да ограничат възможността на приложенията да проследяват какво правят на телефоните си.

В края на миналия месец, по време на онлайн речта си по повод Международния ден на поверителността, Кук даде ясно да се разбере каква е позицията му, без да назовава Facebook. „Ако един бизнес е изграден върху подвеждането на потребителите, върху експлоатацията на данни, върху избори, които използва не са избори, тогава не заслужава нашата похвала – заслужава реформа“, обяви той.

Отношенията невинаги са били толкова лоши. През 2014 г. когато Кук беше по-фокусиран върху бизнес заплахата от операционната система Android на Google, той нарече Facebook “партньор“.

Възходът на смартфона, подкрепен до голяма степе от iPhone на Apple, през 2012 г. въведе Facebook в света на мобилните приложения. Докато потреблението на приложения се увеличаваше, започнаха да изникват въпроси за опазването на данните на потребителите. Междувременно Apple работеше по въпроса на вътрешно ниво.
Преди смъртта си през 2011 г. Стив Джобс публично е коментирал темата на събитие на Wall Street Journal. “Вярвам, че хората са умни, а някои искат да споделят повече данни, отколкото други“, каза той. „Попитайте ги. Питайте ги всеки път. Нека ви кажат да спрете да ги питате, ако се уморят от въпросите. Нека знаят точно какво правите с техните данни“.

Впоследствие Apple пусна функции и софтуер, които имат за цел да направят функциите за поверителност по-лесни за използване и по-сигурни. Тя въведе скенера за пръстови отпечатъци Touch ID през 2013 г., както и нов софтуер през 2014 г., който криптира снимките, съобщенията и друга информация на потребителите по начин, по който компанията повече не може да извлича данни от заключен телефон.

Проблемът привлече общественото внимание, след като Едуард Сноудън разкри тайни за програмите на американското правителство за събиране на данни, а Apple се сблъска с федералните разследващи, които искаха данни от iPhone, принадлежал на мъж, който застреля 14 души в Сан Бернардино, Калифорния.

Apple отказа да даде на правителството възможност да заобиколи паролата на телефона. Страстите се охладиха, когато Федералното бюро за разследвания (ФБР) все пак откри инструмент на трета страна, с който да хакне телефона.

Публично Кук подчерта, че бизнесът на Apple не е базиран на събирането на потребителска информация, призовавайки хората да „последват парите“, за да видят дали компаниите печелят от събирането на лични данни.

Подобни коментари измъчват Зукърбърг и други директори на Facebook, които настръхнаха от идеята, че рекламата не отговаря на очакваното от потребители и публично са повдигнали въпроса за високите цени на продуктите на Apple, твърдят източници, които са работили стях. Някои служители на Facebook смятат, че е лицемерно от страна на Apple да гради имидж на защитник на поверителността, когато има голям бизнес в Китай, допълват част от източниците.

Ръководството на Facebook не е било доволно от темповете, с които Apple одобрява актуализациите на нейното приложение. Зукърбърг се е оплаквал, че Кук може лично да се намеси, за да забави нещата, посочва запознати.

През 2017 г. по време на годишно събиране на технологичните и медийните директори в Сън Вали, Айдахо, Зукърбърг е имал среща лице в лице с Кук във връзка с нарастващото напрежение. Тя не е минала добре. Зукърбърг се е оплакал на Кук за забавянето при прегледа на приложенията и за други компании между двете организации. Кук изглежда не е искал да дава обяснения. Зукърбърг го сметнал за оскърбително, посочват източници, запознати със случилото се.

В началото на 2018 г. Facebook разкри, че Cambridge Analytica, компанията, която помогна за президентската кампания на Доналд Тръмп, неправомерно е използвала данни от социалната мрежа. Това засили дългогодишните страхове от злоупотребителите с масивите от данни, които Facebook събира за потребителите си. Запитан по MSNBC какво би направил, ако беше главен изпълнителен директор на Facebook, Кук заяви: „Нямаше да съм в тази ситуация“.

Настоящи и бивши служители на социалната мрежа твърдят, че коментарите на Кук са оставили впечатление у мнозина от компанията, че Apple несправедливо ги критикува, а директорите са се оплаквали, че Кук не се отнася по същия начин с техните конкуренти.
Адвокатите на Facebook и директорите по комуникациите са обсъдили как да се справят с антитръстовите опасения, свързани с Apple, чрез лобистки групи, като директно са се обърнали към регулаторите и са завели дело, твърдят запознати. Зукърбърг решил, че е най-добре да не бъде публично агресивен, допълва един от тях.

Докато Facebook се бореше с проблеми, през 2018 г. на своята софтуерна конференция Apple представи нови функции за iMessage, които приличат на инструменти от социалните мрежи – групови видео чатове например. Същевременно пусна и инструмент за поверителност за своя уеб браузър, който имаше за цел да ограничи събирането на лични данни, каквито Facebook би събирала. По време на презентацията Apple включи Facebook в примерите си как точно работи услугата.

Усилията на Facebook привлякоха вниманието на Apple. През 2018 г., след като Apple установи, че приложението на Facebook за сигурност на данните, наречено Onavo, нарушава нейните политики за събиране на информация, Facebook оттегли приложението си.

Apple започна да работи по още по-агресивни инструменти в тази посока. Миналото лято тя обяви App Tracking Transparency – инструмент, който още не е пуснат официално. Като част от най-новата си операционна система Apple ще позволи рекламно проследяване, само ако потребителите се съгласят на това.

Промяната означава, че Facebook и други компании повече няма да могат да събират информация от рекламния идентификатор на всеки, без да поискат позволение. Предвид съпротивата на Facebook и други компании, Apple отложи пускането на тази услуга с няколко месеца, но в края на миналия месец заяви, че тя може да се очаква в началото на пролетта. Според Facebook този инструмент представлява заплаха за нейния бизнес.

В края на миналата година директори на Facebook, включително Марк Зукърбърг, умишлено се присъединиха към нашумялата съдебна битка на Epic Games срещу Apple. Epic Games е компанията разработчик на популярната игра Fortnite. Фирмата обявинява Apple, че упражнява твърде голям контрол върху приходите на приложенията, присъстващи в App Store. Apple смята, че комисионната от 30%, която прибира, е в съответствие с тези в други магазини за приложения.

През декември Facebook заяви, че ще помогне на Epi, като предостави материали и документи в нейна подкрепа, въпреки че няма да се присъедини към делото. През същата седмица Facebook пусна реклами на цяла страница по този въпрос в няколко вестника. „Ние се изправяме срещу Apple заради малкия бизнес навсякъде“, гласят рекламите.

Изправена пред съдебни дела от Федералната търговска комисия и главните прокурори на различни щати заради антиконкурентни практики, Facebook твърди, че конкуренцията от Apple и други технологични компании показва, че Facebook не е монопол.

Междувременно войната на думи продължава.

В края на януари Зукърбърг заяви, че планираните промени в поверителността на Apple засягат „растежа на милиони компании по света“.

След като разкритикува бизнес моделите, изградени върху алгоритми, и без да споменава Facebook, Кук коментира: „Не може да се допусне една социална дилема да се превърне в социална катастрофа“.
По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Деляна Петкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!