Анкара привика българския посланик и му връчи протестна нота

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
0
190

Реакцията е заради твърденията за намеса в изборите ни и протеста пред посолството вчера

Снимка БНТ

Турското Министерство на външните работи е извикало снощи на спешна среща българския посланик Ангел Чолаков, след като по-рано през деня и турският му колега в София Айлин Секизкьок беше привикан от Външно. На посланик Чолаков е била връчена протестна нота срещу “разпространяваните от българска страна спрямо Турция твърдения, както и срещу допускането от българските власти на демонстрации пред турското посолство в София”, съобщава БТА, като цитира агенция “Доган”.

Турската телевизия TRT съобщи първа за привикания български посланик тази нощ, малко след полунощ. Според медията от Турция са коментирали и протеста пред турското посолство в София. Медията твърди, че посланикът на България е бил информиран, че твърденията на българските власти са неуместни. Анкара не одобрява и факта, че турският посланик е викан в българското външно министерство.

По информация на агенция Доган турският помощник външен министър Фарук Каймакчъ е изразил остър протест пред посланика срещу подобни инсинуации от българска страна. Той посочил пред българския посланик, че турската страна е съдействала и е помагала за спокойното и безпроблемно провеждане на вота на избирателите в Турция. Заявил също, че твърденията, че Турция се е месила в изборите, че е манипулирала избирателите и се е бъркала във вътрешните работи на България са абсолютно неверни.

Турският помощник външен министър е изразил протест и срещу повикването на турския посланик в София в българското външно министерство, пред когото са били предадени тези твърдения. “За нашето министерство са абсолютно неприемливи обвиненията на България, която е член на Съвета на Европа и Европейския съюз, спрямо използването на най-основното право на българските граждани в Турция и това е много странно поведение”, е заявил Фарук Каймакчъ.

По повод срещата със Секизкьок на турската страна бе привлечено вниманието за случаи на ангажиране на официални лица, турски политически лидери, изселнически организации и медии с предизборна агитация и призиви в Република Турция за гласуване в полза на политическа партия у нас, обясниха вчера от МВнР. Българската страна е изразила очакване турските институции и официални лица категорично да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в България, по време на предстоящия втори тур на изборите за президент и вицепрезидент на България на 21 ноември 2021 г.
offnews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!