Англия помага на премиера Янев с машини за вота

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
128

Министър-председателят Стефан Янев и посланикът на Великобритания Роб Диксън проведоха среща с официалния представител на производителя на машини за гласуване „Смартматик“ във връзка със закупуването на допълнителния брой машини, необходими за предстоящия вот.

Разговорът, който се проведе в Министерския съвет, беше иницииран по идея на правителствата на Великобритания и България, предаде Клуб Z.

Това съобщи правителственият присцентър тази вечер. Проблем с доставката на допълнителни машини за вота на 11 юли се появи, след като от “Сиела Норма” обявиха, че не могат да доставят още 1500 устройства срещу 6,5 млн.лв., а цената би била над 15 млн.лв. Сметките на ЦИК за прогнозната цена са на база договора с фирмата за доставка на 9600 машини за изборите на 4 април. От “Сиела” обаче твърдят, че производителят “Смартматик” е вдигнал цената на машина със 75 на сто, има и допълнителни разходи. Това се случи миналата седмица, въпреки че още на 14 май беше ясно, че бъюджетният ресурс, предвиден за допълнителни устройства за гласуване, е в рамките на 8 млн. лв.

Срещата в Министерския съвет днес е била предшествана от разговор на министъра на финансите Асен Василев с фирмата производител в Министерството на финансите. Цялата информация и параметрите, обсъдени по време на разговорите, са предоставени на Централната избирателна комисия, за да може независимият държавен орган да вземе информирано решение по казуса.
По време на срещата в Министерския съвет британският посланик изрази категоричната си подкрепа за честното провеждане на изборите у нас. Двете страни се увериха взаимно в усилията си предстоящите парламентарни избори да бъдат проведени прозрачно и демократично, се казва още в съобщението.

Според промените в Изболния кодекс гласуването на 11 юли е само машинно в секциите в страната и чужбина с над 300 избиратели. Допълнителни машини са нужди зад граница и евентуално за големите секции в България – за да е сигурно, че всички избиратели биха гласували в рамките на изборния ден. ЦИК проведе няколко екпериментално гласувания, за да изчисли средното време, нужно на избирател да подаде вота си чрез устройство.
19min.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!