Активисти нападнаха клонове на Barclays в цяла Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
117

Активисти от Palestine Action са разрушили клонове на Barclays в различни градове на Великобритания в координиран протест за конфликта в Палестина. Сред засегнатите градове са Бристол, Манчестър и Стокпорт, където стъклата на клоновете са били разбити, а фасадите – напръскани с червена боя.

Групата твърди, че е затворила 20 клона в Англия и Шотландия. Активисти в Единбург заявиха, че са хвърляли камъни по клон на банката, маркирани с имената на палестински мъченици и лозунги като “убийци на деца” и “Barclays, убийци и горди”.

Протестът е организиран съвместно с Shut the System, нова група за климатични протести. Palestine Action обвинява Barclays в “финансиране на геноцид в Палестина” чрез инвестиции в най-голямата оръжейна фирма на Израел, Elbit Systems.

Barclays отрича обвиненията, заявявайки, че не инвестира директно в оръжейни доставчици и че предоставянето на финансови услуги е съвместимо с правителствените указания.

Обвиненията на Palestine Action се основават на изследвания на Palestine Solidarity Campaign (PSC), която твърди, че Barclays държи над 2 милиарда паунда в акции и предоставя 6,1 милиарда паунда в заеми и андеррайтинг на компании, чиито оръжия се използват от Израел.

Barclays отговаря, че не е инвеститор в тези компании, а предоставя услуги по търговия с акции по поръчка на клиенти. Те уточняват, че банковите услуги не са финансиране, а финансова подкрепа.

Elbit Systems твърди, че нищо от тяхната продукция в Обединеното кралство не отива към Израелските сили за отбрана (IDF), а Съветът на Съмърсет оттегли твърденията, че Elbit UK доставя на IDF като “фактически неправилни”.

Говорител на Palestine Action заяви, че Barclays финансира климатичната криза и геноцида в Палестина и ще продължат протестите, докато Barclays не спре това финансиране. Barclays отговаря, че подкрепя правото на протест, но призовава за уважение към техните клиенти, колеги и собственост.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!