Айман аз Зауахири вероятно е поразен от секретната американска ракета “Летящият Гинсу”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
21

Снимки от атаката показват счупени прозорци на един от етажите, докато останалата част от сградата е непокътната, включително и прозорците по другите етажи

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Водачът на “Ал Кайда” Айман аз Зауахири е бил убит, след като две ракети са поразили дома му в афганистанската столица Кабул. По сградата не се виждат следи от експлозия и няма други пострадали при операцията, съобщиха американски представители, цитирани от Франс прес.

Тези две обстоятелства навеждат на мисълта, че американците са използвали ракета “Хелфайър R9X”. Тя е екипирана с шест остриета с форма на бръсначи, които ѝ позволяват да проникне през целта си без да се взриви.

Употребата на R9X никога не е била официално признавана от Пентагона или ЦРУ, двете структури на САЩ, които могат да извършват прецизни атаки по екстремистки лидери.

За съществуването на ракетите за първи път беше изказано предположение през март 2017 г., когато един от лидерите на “Ал Кайда” – Абу Хайр ал-Масри, беше убит след удар от дрон, докато пътуваше в автомобил в Сирия. Снимките от атаката тогава показаха голяма дупка в покрива на колата. В купето личаха щети, но предната и задна част на автомобила изглеждаха невредими.

Оттогава, няколко на брой прецизно насочени атаки са приключвали с подобни резултати. Преди това ракетите “Хелфайър”, изстрелвани от хеликоптери или дронове, се разпознаваха по мощните експлозии, които често водеха до косвени жертви и разрушения.

Новото загадъчно оръжие, използвано от американците, е кръстено “Летящият Гинсу” заради известна телевизионна реклама от 80-те години на миналия век за кухненски ножове марка “Гинсу”, които чисто и лесно прорязват алуминиеви кенове и остават перфектно наточени.

Наричана още и “бомба нинджа”, ракетата се е превърнала в предпочитан боеприпас за елиминиране на лидери на джихадистки групировки, без да се поразява цивилно население.

Предполага се, че това се е случило и с Аз Зауахири в Кабул. В неделя вечерта той е бил сам на балкона на дома си, когато американски дрон изстрелва по него две ракети “Хелфайър”, уточни пред журналисти американски представител. Членовете на семейството на Зауахири са били в къщата, но “умишлено не са били мишена и не са били ранени”, добавя той.

Снимки от атаката показват счупени прозорци на един от етажите, докато останалата част от сградата е непокътната, включително и прозорците по другите етажи.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!