Лондон губи застрахователен и пенсионен бизнес за £61 млрд. заради Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
276

И тепърва още много разходи предстоят

Снимка: Pixabay
Brexit намалява огромната роля на Лондон в световната застрахователна индустрия, пише Блумбърг.

Бизнес за около 61 милиарда паунда (75 милиарда долара) се пренасочва към конкурентни финансови центрове в Европейския съюз вследствие на вота на Великобритания за напускане на блока. И това се случва независимо от условията за развод.

Застрахователният и пенсионен регулатор на ЕС разпореди на всеки британски застраховател да прехвърля полици, държани от европейски клиенти, на свои единици на континента. Докато по-голямата част от тези общи задължения – потенциалното изплащане на всички полицки – са се преместили или се преместват в Белгия, Люксембург, Ирландия и другаде, бизнес за около 5 милиарда паунда все още ще остане във Великобритания, ако Brexit се случи 31 октомври, според доклада за финансова стабилност на Bank of England през юли.
Lloyd’s of London – най-големият застраховател в света, се откроява като изоставащ: около 3 милиарда паунда са в полици, сключени там през последните 25 години, преди компанията да открие филиал в Брюксел в началото на 2019 г. Ако Великобритания напусне ЕС без всеобхватно споразумение за развод, Lloyd’s не би могла да гарантира, че може законно да плати искове по тези европейски полици.
От институцията казват, че всички те ще бъдат прехвърлени на континента до 31 октомври 2020 г.

Говорител на компанията заяви, че държавите-членки на ЕС имат въведени мерки, за да гарантират, че 90% от полиците могат да бъдат изплатени дори и след хаотичен Brexit.

Дългосрочното въздействие на промяната ще бъде както практическо, така и символично и има значение, тъй като Лондон все още представлява около една десета от световния пазар на застраховки и презастраховане. Brexit му отнема тази роля и спадът може да се увеличи.

Хаотичното напускане от ЕС изглежда по-вероятно, след като премиерът Борис Джонсън поиска кралица Елизабет II да прекрати работата на парламента в средата на октомври, което затрудни политиците от опозицията да блокират Brexit без сделка. Тази перспектива обърка и лирата: валутата е отслабнала повече от 8% спрямо долара от средата на март насам.
Повечето застрахователни компании от Обединеното кралство преместиха своя европейски бизнес в страните от ЕС по-рано тази година, готови за оригиналната дата на Brexit за 29 март. Admiral Group Plc, например, избра Мадрид. Главният финансов директор Geraint Jones заяви, че фирмата е похарчила 4 милиона до 5 милиона паунда за прехвърляне на полици в ново поделение там.

Застрахователните компании, които все още не са преместили своя европейски бизнес от Великобритания, се нуждаят от изрично разрешение от властите във всяка от 27-те други държави на ЕС да обслужват клиенти там. Ако няма тези одобрения, застрахователите не могат законно да плащат искове или да предоставят други услуги.

Говорител на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване заяви, че регулаторът ще предостави актуализация за всяка страна по държави.

Разходите тепърва предстоят. Националните регулатори няма да позволяват на застрахователите да използват своите европейски филиали само като пощенски кутии; тези офиси ще трябва да наемат хора и да работят със съществени операции.

„Има напрежение, тъй като много голяма част от този бизнес все още се намира в Лондон“, казва Хилари Евенет, партньор в LLP Clifford Chance LLP. „С течение на годините можете също да предвидите, че други страни ще развиват тази експертиза на местно ниво.“ В бъдеще тя каза: „Не е сигурно колко експерти ще има тук и колко ще бъдат на континента.“

Великобритания също е изправена пред загуба на данъчни приходи: Правителството събира данък застрахователна премия за всяка полица. След Brexit тези приходи ще отидат в страните от ЕС.
Както и при други казуси, свързани с Brexit, несигурността е обезпокоителна.

„На лондонския пазар има огромен обем от експертиза и инфраструктура, която може да се очаква да намалее значително с течение на времето, но Лондон все още трябва да остане престижният център за застраховане за момента“, казва Дънкан Барбър, партньор на Linklaters LLP, в интервю.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!