6 месеца доброволен войник, заплата, настаняване… Че и работата ти пазят

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
152

Целта е да се доокомплектова армията

Снимка: Dnes.bg, архив
Всеки български граждани до 40-годишна възраст може да стане войник за половин година. Това стана с приетите на второ чете промени в Закона за резерва на въоръжените сили.

С тях НС създава възможност за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв за срок до шест месеца. Целта е да се доопкоплектова армията, която страна от кадрови дефицит в последните години.

Към момента свободните места за военни са над шест хиляди.

По време на доброволната казарма, всеки записал се за военнослужещ ще получава заплата, която ще бъде определена допълнително от министъра на отбраната. Възнагражденията на доброволците ще са за сметка на бюджета на МО.

Освен това по време на тези 6 месеца работодателят е длъжен да запази работното място на доброволеца и да го пусне в неплатен отпуск.

С промени в закона се увеличава и възрастта за пределната възраст за служба в доброволния резерв за сержантите, старшините, офицерските кандидати и младшите офицери и старшините офицери от 55 години на 60 години.

Депутатите увеличиха и пределната възраст за служба в доброволния резерв на офицерите с висши военни звания от 63 на 65 години.

Единствено от БСП отказаха да подкрепят промените.

По публикацията работи: Камелия Цветанова
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!