45 милиарда лири дава британското правителство на бизнеса заради коронавируса

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
576

 

Правителството на Великобритания е поело гаранции на стойност 45 млрд. паунда за отпуснати заеми на британския бизнес, който беше засегнат силно от коронавирусната криза, предава БНР. Досега е изхарчило над 27 млрд. паунда за подкрепа на работните места, показват данни на финансовото министерство на Обединеното кралство.
Общите разходи по Коронавирусната схема за запазване на работните места, посредством която държавата поддържа 9,4 милиона работни места и представлява най-скъпата правителствена мярка, нараснаха към 5-ти юли до 27,4 млрд. британски лири от 25,5 млрд. лири седмица по-рано, съобщи Министерството на финансите.

В същото време държавно гарантираната подкрепа за малките предприятия, които получават 100-процентна държавна гаранция, нарасна през последната седмица до 30,93 млрд. паунда. Заемите за средни и големи фирми пък нараснаха съответно до 11,49 млрд. паунда и до 2,58 млрд. паунда по двете програми, които предлагат 80-процентна държавна гаранция за кредиторите на компаниите.

Междувременно британският финансов министър Риши Сунак задели 3 милиарда паунда за подобряване на енергийната ефективност на домовете и обществените сгради като част от по-широките планове за стартиране на икономиката и подпомагане на работните места. Преди очакваното в сряда обявяване на следващите стъпки за смекчаване на удара от коронавирусната криза, финансовото министерство заяви, че домакинствата ще получат 2 милиарда паунда безвъзмездни средства – на стойност до 5000 паунда за всяко – за покриване на две трети от разходите за изолация и двоен стъклопакет на прозорци. Най-бедните семейства ще получат дори до 10 000 паунда, без да се налага да плащат нищо, съобщи финансовото министерство. Останалите 1 милиард паунда ще бъдат изразходвани за намаляване на емисиите на парникови газове от страна на сградите в публичния сектор.

Очаква се Сунак да съсредоточи представянето на новите мерки в сряда най-вече върху противодействието на скока на безработицата, която според Английската централна банка може да скочи до нивата от 80-те години на миналия век около или дори над 10%. Финансовият министър вече представи спешни мерки за около 113 млрд. британски лири, повечето от които имат за цел да спрат увеличаване на безработицата. Министерството на финансите заяви, че планът за енергийна ефективност на стойност 3 млрд. паунда може да подкрепи над 100 000 работни места.

Британските медии също така съобщават, че Риши Сунак планира да предостави данъчни облекчения и да намали данъка върху добавената стойност за пъбове, ресторанти и други фирми от хотелиерската и ресторантьорска индустрия. Според анализ са необходими още 200 милиарда паунда през следващите две години, включително 34 милиарда паунда за удължаване на мерките за запазване на работните места и за подпомагане на заплатите, които трябва да изтекат в края на октомври.

Планът за околна среда на стойност 3 млрд. лири е част от ангажимент за 9,2 млрд. лири, поет от премиера Борис Джонсън преди изборите през декември за инвестиции в енергийна ефективност.
© Actualno.com

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!