Агенцията на ЕС за инфекциозните заболявания иска нови ограничения заради COVID

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
204

Оценяваме, че 24% от хоспитализираните с COVID-19, съобщени в ЕС, Европейското икономическо пространство и Великобритания, са починали, посочва институцията

Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Агенцията на ЕС, отговаряща за инфекциозните заболявания, иска от държавите членки с ръст на случаите на Covid-19 да наложат отново ограничения, съобщава онлайн изданието EUObserver.eu.

Базираният в Стокхолм Европейски център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) препоръча да бъдат въведени ограничения по „поетапен и устойчив начин“.

Предложението следва ръста на новите случаи на Covid-19 в много държави членки на блока. С отпускането на ограниченията преди почивките се засилват опасенията, че идва втора вълна на вируса.

Засега са съобщени над 1,8 милиона потвърдени случая в целия блок, включително Лихтенщайн, Исландия и Обединеното кралство. Починалите са 183 848 души.

ECDC казва, че се съобщава за ръст на случаите в Белгия, Кипър, Чехия, Дания, Франция, Германия, Исландия, Малта, Холандия, Полша, Румъния, Испания и Обединеното кралство. Наблюдава се и ръст на съобщенията за смърт в България, Хърватия, Люксембург и Румъния.

„Оценяваме, че 24% от хоспитализираните с COVID-19, съобщени в ЕС, Европейското икономическо пространство и Великобритания, са починали“, казва още агенцията.
Германският институт „Роберт Кох“ също издаде подобно предупреждение. Според института случаите на Covid-19 се увеличават в цяла Германия през последните няколко седмици, а броят на районите, отчитащи нулеви случаи за период от 7 дни, е намалял значително.

Институтът подчертава и случаите на огнища в старчески домове, болници, центрове за търсещи убежище, месопреработвателен завод, училища и на религиозни и семейни събития.

Някои държави в ЕС реагират. Франция изисква маски за лице да се носят в някои обществени и туристически пространства на открито около Париж. Белгия направи същото в Брюксел, след като бе приложен полицейски час в пристанищния град Антверпен.

Гърция намекна, че може да са необходими нови мерки за ограничаване разпространението на вируса, след като здравният министър на страната коментира, че броят на новозаразените се увеличава „опасно“. Има съобщения за огнища в Североизточна Испания, все повече клъстери се установяват и в Италия.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!