Заетостта във Великобритания с най-силен срив от 2009 г. насам

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
167

Броят на самонаетите лица е отчел рекордно понижение през второто тримесечие

Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на работещите във Великобритания е намалял с 220 000 през тримесечието до юни. Това е най-големият спад в заетостта на страната от 2009 г., съобщават световните агенции, позовавайки се на данни то Службата за национална статистика на Обединеното кралство.

Броят на самонаетите лица е отчел рекордно понижение, информира Ройтерс. Очаква се загубата на работа да нарасне, когато властите във Великобритания прекратят огромната си схема за запазване на работните места в края на октомври.


Британският финансов министър Риши Сунак каза, че цифрите показват, че програмите за подкрепа на правителството работят, но загубата на работни места е неизбежна.
„Винаги ми е било ясно, че не можем да защитим всяко работно място, но чрез нашия План за работа имаме ясна схема за защита, подкрепа и създаване на работни места, за да гарантираме, че никой не остава без надежда“, заяви той.

Коефициентът на безработица обаче неочаквано се задържа на ниво от 3,9%, но това отразява увеличението в броя на обезкуражените лица, информира Bloomberg.

Освен това през юни около 300 000 души са заявили, че са били наети на работа, въпреки че не са извършвали реална дейност и не са получавали заплати, но това също е спомогнало нивото на безработица да се задържи ниско, съобщават от статистическата служба.

В сряда ще бъдат публикуваните данни за брутния вътрешен продукт на страната през второто тримесечие на годината. Анализаторите прогнозират, че икономиката на страната се е свила с 20,5% на тримесечна и с 22,4% на годишна база.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!